Ojulandi nõunik annab Väino Linde Reformierakonna aukohtusse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Reformierakonnast juuni algul välja heidetud eurosaadiku Kristiina Ojulandi nõunik, samuti hääletuspettustega seostatud Anu Kikas annab pettuseid uurinud töörühma juhi Väino Linde erakonna aukohtusse.

Kikas teatas, et otsustas töörühma koostatud raportiga tutvumise järel esitada Reformierakonna aukohtule kaebuse töögrupi juhi Väino Linde ja sisevalimiste ajal erakonna Võrumaa arendusjuhina töötanud Elleri-Kristel Kelpi peale. «Mõlemad nimetatud isikud on esitanud minu vastu valesüüdistuse, riivates sellega minu au ja väärikust,» ütles ta.

Kikas soovib enda sõnul, et Reformierakonna aukohus arutaks tema vastu esitatud identiteedivarguste valesüüdistuse tõendatust. «Spetsiaalselt identiteedivarguste uurimiseks loodud töörühm ei ole vaevunud minu tegevusega seonduvat piisava põhjalikkusega uurima, mistõttu tuginedes vaid ühe, enda sõnul meeltesegaduses tegutsenud isiku selgitusele, on minu kohta esitatud au ja väärikust riivavaid valeväiteid,» lisas ta.

Linde ütles Postimehele, et kuna aukohtusse avalduse esitamine ei käinud mitte loomulikku rada pidi, vaid meedia vahendusel, siis on tema hinnangul eelkõige tegu PR-sündmusega. Ta viitas ka vanasõnale «Kelle leiba sööd, selle laulu laulad» ning avaldas arvamust, et asjaolu, et kaebaja on Ojulandi nõunik, selgitab kõik.

«Meie töögrupi lõppakt sisaldab faktilisi asjaolusid, see ei anna hinnanguid ega tee subjektiivseid järeldusi. Sellepärast on mul raske siit au ja väärikust riivavat välja lugeda,» ütles Linde.

Tema sõnul üritas töörühm olla mitte ainult formaalselt objektiivne, vaid ka inimlik, kui ei arvanud pettuste hulka juhtumit, kus Kikas hääletas enda vanemate eest. «Aga et initsiatiiv Võru rikkumiste osas tuli arendusjuhile Kikaselt, seda on arendusjuht meile põhjalikult selgitanud ja töögrupil polnud alust selles kahelda. Lisaks toetusid rikkumised samale mustrile nagu Lääne-Virumaal,» rääkis ta.

Linde lisas, et aukohtusse pöördumine on siiski iga liikme õigus ja ta võtab seda täiesti rahulikult.

Reformierakonna aukohtu esimees Andrus Umboja ütles Postimehele, et ei ole kaebust küll veel näinud, kuid kui see on esitatud, peab aukohus seda ka menetlema. Tema sõnul oleneb aukohtu kogunemisaeg nii sellest, kui kiiresti on aukohtu liikmed valmis kokku tulema, kui sellest, millal saab igapäevaselt Brüsselis töötav kaebaja tulla andma oma selgitusi.

Partei sisehääletuspettusi uurinud töörühm teatas kaks päeva pärast Ojulandi väljaheitmist, et ka Võrumaa arendusjuht on tunnistanud sisevalimistel teiste inimeste eest hääletamist. «Selle mõtte sai ta Anu Kikaselt, kes on Kristiina Ojulandi büroo töötaja ja kes tegi talle ettepaneku, et naised võiksid toetada naisi,» ütles Linde toona Postimehele.

Kelp ise tunnistas erakonnale esitatud seletuskirjas kaheksa inimese eest hääletamist, märkides ka, et need hääled läksid Kristiina Ojulandile ja Kaja Kallasele. «Kuidas tekkis varikontode idee ja tegemine, ei mäleta. Olin lihtsalt selles asjas nii sees, et reaalne mõtlemine puudus. Ja nii saigi välja valitud suvalised nimed ja nende eest hääletatud. Ilmselt tegin seda meeltesegaduses,» kirjutas ta.

Lisaks kaheksale pettusejuhtumile Võrumaal tuvastas partei töörühm 39 hääletuspettuse juhtumit Lääne-Viru ja 24 Viljandi maakonnas. Juba 5. juunil heitis Reformierakonna juhatus maine kahjustamise pärast parteist välja aastaid Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juhtinud Ojulandi, kes aukohtu hinnangul organiseeris petuskeemi Lääne-Virumaal. Sisevalimistel häältega manipuleerimise üles tunnistanud Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik astus parteist välja omal soovil vahetult enne juhatuse kogunemist.

Pettustega seostati ka Lääne-Viru maavanemat Einar Vallbaumi, kuid tema väljaheitmist ei pidanud aukohus vajalikuks. Reedel teatas Vallbaum, et on otsustanud siiski erakonnast lahkuda.

Häältega manipuleerimist tunnistanud Võrumaa arendusjuht Elleri-Kristel Kelp ja Viljandimaa arendusjuht Ott Kukk astusid erakonnast välja üle-eelmise nädala lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles