Keskerakond kandis annetuste registrisse tagantjärele üle 7200 euro

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakond kandis eelmise aasta annetuste ja liikmemaksude registrisse tagantjärele tuhatkond makset kokku 7205 euro väärtuses.

Keskerakond teatas eelmise nädala lõpus parteide rahastamise järelevalve komisjonile, et on «vastavalt piirkondadest ja osakondadest laekunud täiendavale informatsioonile» teinud erakonna 2012. aasta annetuste ja liikmemaksude registris muudatusi.

Nii kanti tagantjärele registrisse 7205,38 euro eest liikmemakse ja annetusi, millest üle 2100 euro pärines aasta esimesest ja pea 3300 eurot teisest kvartalist. Valdavalt oli tegemist ühe- või kahekohaliste summadega.

Erandiks oli Keskerakonda kuuluv riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kes maksis eelmise aasta esimeses pooles parteile liikmemaksuks 2843,57 eurot, mis moodustab rohkem kui kolmandiku hiljem registrisse kantud kogusummast. Mullu esimeses kvartalis tasus ta liikmemaksu viies osas kokku 1139,6 ning teises kvartalis seitsme jao kaupa kokku 1703,97 eurot.

Kuna meie organisatsioon on suur ning inimesed teevad tööd vabast ajast ja tahtest, siis laekuvadki andmed järk-järgult.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk selgitas, et partei peabüroosse laekusid osakondadest ja piirkondadest liikmemaksude ja annetuste täpsustused ning vastavalt erakonnaseadusele lisati need vastava perioodi aruannetele. «Kuna meie organisatsioon on suur ning inimesed teevad tööd vabast ajast ja tahtest, siis laekuvadki andmed järk-järgult,» ütles ta.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon peaks Keskerakonna annetuste ja liikmemaksude registris tehtud muudatusi käsitlema oma kolmapäevasel istungil.

Keskerakond on annetuste registrit tagantjärele täiendanud ka varem.

Näiteks mullu märtsis kandis Keskerakond aruandesse 252 000 krooni ehk 16 105,7 eurot annetusi, mis olid dokumentide järgi parteile üle antud 2010. aasta oktoobri alguses. Erakonna pressiesindaja ütles toona, et segaduse põhjustas arveametniku eksimus ning annetused olid tegelikult registreeritud juba Euroopa Parlamendi valimiste täiendavas kuluaruandes.

Keskerakonna dokumente võrrelnud järelevalvekomisjon leidis aga, et registrisse lisatud annetused olid välja jäänud partei 2010. aasta majandusaasta aruandest ja seega kogu erakonna raamatupidamisest.

Toona kahtlustas riigiprokuratuur, et erakonna peasekretär Priit Toobal võltsis nii 2010. aasta viimases kui 2011. aasta esimeses kvartalis viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastasid kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi.

Kuna kahtlustuse järgi võttis ta võltsitud orderite alusel erakonnale vastu sularaha, mille tegelik päritolu pole teada, soovis prokuratuur esitada talle süüdistuse ka erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises. Toobal ise on selliste tegude toimepanemist eitanud.

Süüdistust ei saanud riigiprokuratuur Toobalile siiski esitada, sest õiguskantsler ei nõustunud taotlema seaduse põhiseadusvastasusele viidates temalt saadikupuutumatuse võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles