Taimed tunnevad naabreid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli botaanika ja ökoloogia doktorandid Anu Lepik (vasakul) ja Sirgi Saar uurivad, kas taimedel on võime eristada naabrite hulgast geneetiliselt endasarnaseid isendeid.
Tartu Ülikooli botaanika ja ökoloogia doktorandid Anu Lepik (vasakul) ja Sirgi Saar uurivad, kas taimedel on võime eristada naabrite hulgast geneetiliselt endasarnaseid isendeid. Foto: Margus Ansu

Taimed on paiksed, mistõttu nad ei saa valida enda naabreid ega ka tülikate naabrite kõrvalt mujale kolida. Kuigi pealtnäha vagurad ja vaiksed, on mõned taimed äärmiselt nutikad naabrite ülekavaldamises.

Taimed võitlevad pidevalt oma naabertaimedega valguse, vee ja toitainete pärast. Anu Lepik ja Sirgi Saar on botaanika ja ökoloogia doktorandid, keda huvitab küsimus, milliseid viise taimed kasutavad, et oma naabrite ees edumaad saavutada.

«Lisaks huvitab meid veel, kas taimedel on võime eristada naabrite hulgast endale geneetiliselt lähedasi isendeid, n-ö sugulasi. Kas taimed suudavad sellist eristust teha ja vastavalt sellele käituda isekalt või kooperatiivselt,» märkis Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles