Saarlased kavatsevad sõitma panna tasuta elektribussid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussid
Bussid Foto: Mihkel Maripuu

Saaremaal on kavas 2020. aastaks välja arendada tasuta ühistranspordisüsteem, mis rajaneks kohalikul energial töötavatel elektribussidel.

Maavanema hinnangul pole tasuta transpordis midagi ulmelist, sest juba praegu toetab riik ühistransporti 74 protsendi ulatuses riigieelarvest, kirjutab Saarte Hääl.

Saare maavanem Kaido Kaasik rääkis, et elektribusside kasutuselevõtu aluseks on taastuvenergia kasutamist käsitlev strateegia, millega Eesti kohustub 2020. aastaks vähendama CO2 emissiooni vähemalt 20 protsenti ning muu hulgas tagama, et transpordisektoris oleks 10 protsenti energiat pärit taastuvatest allikatest. Selleks, et muuta roheenergia kasulikkus elanikele paremini mõistetavaks, plaanitakse seda kasutada transpordis.

«Kui me praegu räägime rohemajandusest, siis see, et me siin kuidagi vaevaliselt jäätmeid sorteerime, on üks asi, aga mis on järgmine samm?» küsis Kaido Kaasik ja vastas ise: «Nüüd tuleks uus kvaliteethüpe, transport võiks baseeruda kohalikul energial ja olla tasuta.»

Kaasiku sõnul eeldab sedavõrd mahuka projekti läbiviimine valdade ühinemist. «Seda ei saa me teha väikeste ja killustatud valdadega, teatud valdkondades ei piisa ainult koostööst,» ütles Kaasik, kelle sõnul võimaldab omavalitsuste liitmine luua suurprojektide jaoks vajaliku tegusa ja kompetentse organisatsiooni, mida näeb ette ka säästva energia tegevuskava.

Samuti saab ühe omavalitsuse korral luua bussiettevõtte, kellele bussid kuuluvad, kuid mõistagi ei saa välistada ka teenuse ostmist eraettevõttelt.

Maavanem Kaasiku sõnul annab elektrit busside jaoks toota nii tuulest kui ka päikesest, ka elektribussid on maailmas juba täitsa olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles