Afganistani väed võtavad kogu riigis julgeolekuvastutuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani rahvusarmee sõdur sihib oma relvaga Sangini rajoonis Kandahari provintsis Lõuna-Afganistanis.
Afganistani rahvusarmee sõdur sihib oma relvaga Sangini rajoonis Kandahari provintsis Lõuna-Afganistanis. Foto: SCANPIX

Afganistani väed võtsid täna julgeolekuvastutuse kogu riigis, president Hamid Karzai sõnul on politsei ja sõjavägi võitluseks ülestõusnute vastu valmis.

«Edaspidi kuulub juhiroll meie vapratele vägedele,» ütles president Kabuli lähistel asuvas sõjaväeakadeemias. «Kui meie rahvas näeb, et julgeolekuvastutus on afgaanide käes, kasvab toetus armeele ja politseile suuremaks kui kunagi varem.»

Vahetult enne tseremoonia algust toimus Kabulis pommiplahvatus, milles sai surma kolm tsiviilisikut. Rünnak oli suunatud rahvasaadiku vastu, kelle konvoi oli teel parlamendihoonesse.

Julgeolekuvastutuse täielik üleminek afgaanidele on ligi kaksteist aastat kestnud sõjas oluline verstapost ning tähistab pöördepunkti NATO vägedele, kes täidavad edaspidi üksnes tugirolli.

NATO kavatseb oma praeguse seisuga 100 000 sõdurit tuua Afganistanist ära 2014. aasta lõpuks.

NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni sõnul viivad Afganistani julgeolekujõud vastutust üle võttes lõpule viie-etapilise üleminekuprotsessi, mis algas 2011. aasta märtsis.

«Nad teevad seda tähelepanuväärse otsustavusega,» ütles alliansi peasekretär. «Kümne aasta eest ei olnud Afganistani rahvuslikke vägesid olemas, nüüd on teil 350 000 sõdurit ja politseinikku, mis on aukartust äratav jõud.»

Rasmussen kinnitas, et koalitsioon jätkab vajaduselt Afganistani valitsusvägede operatsioonide toetamist, kuid ei kavatse neid enam kavandada ega juhtida.

«Ja 2014. aasta lõpuks on meie lahingumissioon Afganistanis lõppenud,» lisas peasekretär.
Viimase 95 piirkonna üleandmine NATO-lt Afganistani vägede kontrolli alla puudutab ka riigi lõunaosa rahutuid piirkondi, kus Taliban on jätkanud aastaid vastuhakku keskvalitsusele.

Viimaste üleantavate regioonide seas on 13 piirkonda Kandahari provintsis ning kaksteist piirkonda nii Nangarhari, Khosti kui ka Paktika provintsis.

Talibani ülestõusnud on hoogustanud julgeolekuvastutuse üleandmise eel oma vägivallakampaaniat. Afganistani valitsusvägede kinnitusel on riigi 350 000 mehe suurused julgeolekujõud nüüd piisavalt tugevad, et asuda juhtima Talibani-vastast võitlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles