Tippkokk: grillimiseks sobivad maks, süda, neerud ja pullimunad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Uustalu koolitus Tallinna toiduakadeemias.
Ants Uustalu koolitus Tallinna toiduakadeemias. Foto: Tallinna toiduakadeemia

Tippkokk ja Ööbiku talu peremees Ants Uustalu õpetas liha valmistamise koolitusel Tallinna toiduakadeemias toiduks tarvitama ka rupskeid ehk seda osa looma elunditest, mis igapäevaselt toidulauale ei jõua.

Üheks põnevamaks roaks oli kahtlemata luuüdi-veisesüdame salat grillitud leivaga, kus iseäranis toore loomasüdame valmistamine ja söömine osalejates elevust tekitas.

Tippkokalt palus Tallinncity soovitusi ka teistmoodi jaanipäevaroogadeks ning selgus, et süda sobib hästi ka grillimiseks. «Süda on grillimiseks väga hea, see tuleb vaid hoolikalt membraanidest puhastada, lõigata kuni 3 cm paksusteks tükkideks ning valmistada õlist, ürtidest ja küüslaugust kerge marinaad,» soovitas ta.

Grillile võib aga sättida ka muid siseelundeid. «Neerusid saab grillida, samuti pullimune: neid peaks eelnevalt 24 tundi soolvees leotama, iga 3-4 tunni järel soolvett vahetades,» rääkis tippkokk.

«Maks on grillimiseks superhea, sinna kerge salat juurde. Vanema looma maksa võib leotada piimas või marinaadis,» andis Uustalu soovitusi.

Tippkokk Ants Uustalu avab alates 1.juulist oma Ööbiku talus ka pop-up restorani, lähemalt saab selle kohta lugeda siit.

RETSEPT: Luuüdi-veisesüdame salat grillitud leivaga

Vajalikud toiduained:

Luuüdikondid
1 värske süda, puhastatud
Punane tippsibul
Äädikas
Suhkur
Sool, pipar
Lehtsalatit
Must leib
või

Rösti pannil luuüdikondid ja pane ahju, küpseta  180 kraadiga 15 minutit mõlemalt poolt.
Puhastatud süda lõika väikesteks kuubikuteks ja maitsesta kergelt.
Marineeri tippsibulad, äädika ja suhkruga. Pane vesi keema, vala sisse äädikas, lisa suhkrut, soola maitse järgi. Pane sibulad marinaadi ja jahuta kohe maha, nii jäävad sibulad ilusa värviga.
Prae leivaviilud võis, sega kokku kuum luuüdi ja tükeldatud süda, marineeritud sibul ja salatilehed.
Serveeri koos sooja leivaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles