Iluaiad Tornide väljakul valmivad reedeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillefestivali ettevalmistustööd Tornide väljakul.
Lillefestivali ettevalmistustööd Tornide väljakul. Foto: Liis Treimann

Tallinna rahvusvahelise lillefestivali pidulik avamine on küll täna ühtul kell seitse Raekoja platsil, kuid 31 ilu- ja tarbeaeda peavad valmis saama reedeks. Täna käis Tornide väljakul veel kibe töö.


Kadrioru pargi loovjuht Susan Lahesalu ütles, et kõigile lillefestivalil osalejatele anti ette kaks teemat, millest ilu- või tarbeaedade kujundamisel lähtuda. Oli võimalik valida kas 21.sajandi või keskaja aia vahel. Peale eestlaste on aiakujundajaid kohale tulnud veel Helsingist, Malmöst, Gentist ja Kiievist. Oma tööga peavad nad valmis saama reede kella neljaks pärastlõunal, kui Tornide väljakul toimub iluaedade avamine.

Täna käis Tornide väljakul veel hoogne töö. Tõsi, mõned aiad olid juba peaaegu valmis. Mõnes kohas ladusid aga mehed alles tellistest või paekivist müüri. Keegi aga ei kahelnud, et nad õigeks ajaks valmis jõuavad.

Kadrioru pargi direktor Ain Järve, kes oli isklikult tulnud Tornide väljakule iluaedade rajamist vaatama, kiitis kõiki osalejaid.

«Igavesti äge asi,» ütles ta. «Eriti meeldib see pühendumine, millega kõik osalejad asjasse suhtuvad. Originaalloomingut on ikka väga palju. Ei ole nii, et on kuskilt poest midagi ostetud ja paika sätitud.»

Ta lisas, et festivalil osalejate aiaprojekte läbi vaadates tekkis nii mõnegi puhul küsimus, et kui palju see maksma läheb. Aga tegijatele endile niisugune asi probleeme ei tekitanud, nad lihtsalt tahtsid midagi omalaadset luua.

Osaühing Kaunimad Aiad rajab Tornide väljakule tarbeaia, kus kõik taimed on söödavad. Kasvama pannakse erinevad maitseained, salat, basiilik, petersell, naistenõges ja muu selline kraam. Salat vahetatkse mingil ajal ilukapsa vastu välja. Ka saialilled leiavad oma koha.

Firma vanemaednik Eha Tellissaar kinnitas, et niisuguse aia raiamine ei ole üldse keeruline ega kulukas. Sellega saab hakkama iga koduperenaine, kes vähegi näpud mullaseks teha tahab.

Umbes samasugune tarbeaed oli valmimas ka natuke eemal. Seal olid oma koha leidnud saialilled, murulauk ja mitmesugune maitseroheline. Samas kõrval ilutses aga päikesekellade aed, kus postide otsas seisis päris mitu kella.

Mustamäe Haljastus oli ette võtnud korraliku keskaegse aia rajamise. Täna käis seal parajasti kivisillutise paigaldamine. Sellega oli ameti mees, kes karistusena peab 300 tundi ühiskondlikku tööd tegema, et mitte vangi minna. Ühe nädala jagu tunde pidavat veel teha olema.

Täna õhtul esinevad lillefestivali avamise puhul Raekoja platsil politseiorkester, Eesti Tantsuagentuuri tantsutüdrukud ning Tallinn Treff festivali väliskülalised. Pärast kontserti liigutakse üheskoos rongkäiguga Tornide väljakule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles