Urve Eslas: Suur Vend ja väike tüütu õde

Urve Eslas
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Eslas
Urve Eslas Foto: Toomas Huik

Kahe nädala eest avaldasid Guardian ja Washington Post Edward Snowdeni info põhjal loo, mille sõnum oli mõlemal üldistatult selline: NSA, USA riiklik julgeolekuagentuur, kuulab pealt tavaliste kodanike kõnesid ja loeb nende e-kirju, ja selleks võimaldavad sideettevõtted otsepääsu serveritesse.

Tegelikult on selge vaid see, et midagi pole selge. Lugudele järgnenud info hulgast ei ole lihtne eristada tõde hüsteeriast. Ühel pool on eristamatult asjatundjate selgitused ja asjatundmatute pahameel, teisel pool USA eneseõigustus ja klientide surve alla sattunud sidefirmade vastuspinn.

Läinud nädalal avaldas tehnikaajakirjanik Ed Bott CBSile kuuluval tehnikasaidil ­zdnet.com analüüsi Snowdeni öeldu võrdlusest Guar­diani ja Posti kajastusega. Selle järeldus on: Guardiani ja Posti lugude autoriteks olid küll tunnustatud, kuid mitte parimate infotehnoloogiliste teadmistega ajakirjanikud. Nad ei saanud täpselt aru, millest jutt käis, ja esitasid seda neile arusaadaval moel koos terakese liialdusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles