Süürlane süüdistab Eesti piirivalvet

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi suurem osa Süüria kodusõja eest põgenenud inimestest eelistab koju naasmise võimalust oodata naaberriikides Türgis ja Jordaanias laiuvates sadade tuhandete elanike ja järjest armetumate elutingimustega pagulaslaagrites, otsustab murdosa neist ette võtta ka tee ELi riikidesse.

Kahe süürlase kevadine saabumine Vene-Eesti piirile andis siinsetele pagulaste aitamisega tegelevatele organisatsioonidele põhjuse meenutada, et ÜRO soovitab Eestil juba mõnda aega lasta oma piiril toimuvat ka sõltumatul kolmandal osapoolel kontrollida.

Seda, et süürlased piiril käisid, said Eesti Inimõiguste Keskus ja pagulastele tugiisiku teenust pakkuv Johannes Mihkelsoni Keskus teada, kui üks neist Moskvast helistas. Süürlase sõnul palunud ta Eesti piirivalvureilt otsesõnu asüüli, kuid nood eirasid rahvusvahelise õigusega lasuvat kohustust võtta palve riigi nimel vastu ja saatsid ta tagasi Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles