Jarmo Mäkelä: «NATO meid ei aita» ehk pöörane väitlus Kultarantas

Jarmo Mäkelä
, YLE välistoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä. Foto: Peeter Langovits

Ajal, mil Soome suhted NATOga on muutunud mitmekesisemaks ja sügavamaks, on nende suhete määratlemine endiselt raskesti tabatava mõttega, kirjutab YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä.

Soomes on mitukümmend aastat kembeldud selle üle, millised on vabariigi presidendi võimupiirid. Pärast Urho Kekkoneni veerandsaja aasta pikkust presidendiks olekut on presidendi õigusi sihiteadlikult kärbitud. Nii on tehtud hoolimata sellest, et tegelikult läks Kekkonen oma võimuajal sageli reeglitest mööda ja astus tihtipeale üle võimupiiridest, mis presidendile formaalselt seatud olid.

Selle nädala esmaspäeval Naantali Kultarantas korraldatud kogunemine näitas, et Sauli Niinistöl on tahtmist viimaste aastakümnete suunda muuta. Presidendi suveresidentsi olid kutsutud valitsuse võtmeisikud – nende hulgas pea-, välis-, sise- ja kaitseminister. Keegi neist ei heitnud presidendile ette võimupiiride ületamist, ehkki president pani nad koos saja muu Soome ühiskonna mõjutajaga vaidlema kaitsepoliitika suuna üle. Vastupidi. Lõppistungil peetud tänukõnes ütles peaminister Jyrki Katainen selgelt, et seda on juurde vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles