Sven Mikser: uus kooliseadus on auguline kui Šveitsi juust

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraadid hääletasid täna hilisõhtul riigikogus põhikooli-ja gümnaasiumiseaduse muudatuste vastu. Erakonna teatel kujutavad need endast selget seadusandlikku praaki ega lahenda ühtegi Eesti hariduselu sisulist probleemi.

«Nii sisutut seadust oli koalitsioonil - eeskätt IRLil - vaja üksnes selleks, et üritada kaitsta oma haridusministri määrduma kippuvat mundriau. Seda seadust on jõutud juba nimetada Šveitsi juustuks - tõepoolest, auke on siin rohkem kui seadust ennast,» ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser vahetult enne lõpphääletust.

Seaduse kiirkorras läbisurumise ainsaks põhjuseks tõi valitsusliit vajaduse anda sügisel abituuriumi astuvatele õpilastele infot tuleval kevadel ees ootavate riigieksamite lävendi kohta.

«Kas keegi julgeb väita, et nüüd on asi selge!? Vastupidi, kõik on totaalselt segasemaks läinud. Täiesti ennenägematul moel hääletasid koalitsioonisaadikud seadusesse sisse teineteist välistavad muudatusettepanekud, millest üks seab eksami sooritamise lävendiks ühe protsendi ja teine 20 protsenti maksimumtulemusest,» ütles Mikser.

Samuti ei vasta seadus Mikseri kinnitusel ei opositsiooni ega huvigruppide küsimusele, kuidas anda õpetajatele kindlustunne, et nende niigi ülemäära suur töökoormus ei kasva. «Selgusetu on, kuidas kavatsetakse tagada klassijuhataja töö tasustamine,» lisas ta.  

Mikseri sõnul  lõi riigikogu enamus riigieksami lävendi asjus ohtliku pretsedendi. «Parlament maalis end näotul moel nurka. Ei maksa imestada, kui tulevikus näeme seadusi, mille jõustumiskuupäevaks on üheaegselt 1. jaanuar ja 1.  juuli, või hakkame maksma käibemaksu, mille määraks on seaduse järgi nii 18 kui ka 20 protsenti,» rääkis Mikser.

«Õiguskantsler on öelnud, et õigusselgus on põhiseaduslik väärtus. Sotsiaaldemokraatide hinnangul ei peaks president seda seadust välja kuulutama ja suunama ta tagasi parlamenti, et tehtud vigu parandada,» sõnas Mikser lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles