Kiitusega lõpetanud noored soovivad valdavalt Eestisse jääda

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
lõpetajad Roosiaias
lõpetajad Roosiaias Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kadrioru roosiaias oli täna kohal ligi 400 tublit koolilõpetajat nii gümnaasiumi, kutsekooli kui ka ülikooli astmes. Vabariigi president Toomas-Hendrik Ilves ütles oma kõnes, et soovitab kõigil lõpetajatel kindlasti kodumaale edasi jääda, sest Eesti on oma noortele avatud ja siin on võimalus palju kiiremini väga kaugele jõuda kui mujal.

Kohtla Järve Ühisgümnaasiumi lõpetanud Karina Medvedeva, kes sai presidendil esimesena kätt suruda ütles, et väga uhke tunne on Kadriorus olla. Ta lausus, et soovib Eestis kindlasti edasi minna Tartu Ülikooli, kuid välismaa plaanid pole samuti välistanud. «Täpselt eriala veel ei tea, aga tahaksin Tartusse, võibolla geenitehnoloogiat,» lisas Medvedeva.

Tallinna Ülikooli kunstiõpetuse eriala magistrantuuri lõpetanud Galina Zaitseva ütles, et otsib hetkel erialast tööd ja kõige meelsamini tahaks kooli minna lastele kunstiõpetust õpetama. «Ma loodan, et saan tööd ikka Eestis, tahaks kooli õpetama minna, et oma kogemusi ja oskusi lastele edasi anda,» märkis Zaitseva.

Tallinna Tehnikakõrgkooli transpordi ja logistika eriala lõpetanud Tarmo Niinepuu ootab aga vastust Inglismaa Westminsteri Ülikoolist. «Kui on võimalus, lähen sinna, ja tulen pärast tagasi, et jätkata sõjaväelist karjääri,» ütles Niinepuu ja lisas, et teiseks variandiks on tal Tartu Kõrgem Sõjakool.

Sanna Vako Räpina Ühisgümnaasiumist tahab kindlasti edasi minna ülikooli ja õppida midagi meditsiiniga seoses. «Tartusse tahaks, aga veel ei tea mida, võibolla veterinaarmeditsiini või hambaravi, aga tahaks ikka Eestisse jääda,» märkis ta.

Ees ootab kaitsevägi

Erakorralise meditsiini tehniku eriala Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis lõpetanud Martti Ojamaa ütles, et hetkel erialast tööd veel pole ja pole plaani ka edasi õppima minna, sest ees ootab kaitsevägi. Ojamaa leiab, et kooli lõpetamine on suureks plussiks enne kaitseväkke minekut, sest seal on sellel erialal väga palju tööd.

Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli klassikalise laulu lõpetanud Edgar Tereping võeti vastu Sibeliuse Akadeemiasse Soome, kuid peab samuti minema kaitseväkke, sest üks pikendus juba on antud ja teist ei saa.

Kutseharidus kui võimalus ennast täiendada

Rita-Ülle Viirlaid, kes lõpetas Haapsalu Kutsehariduskeskuse tekstiili eriala sõnas, et käis kutsekoolis oma hobi täiendamas. «Mul on rakenduslik kõrgharidus olemas, aga läksin tekstiili veel juurde õppima, õppisin 2 aastat tsüklitena ja sain oma põhitöö, meditsiini, kõrvalt koolis käia,» lisas Viirlaid.

Brit Mesipuu, kes õppis Tartu Kutsehariduskeskuses turismikorraldust, rääkis, et käis turismi õppimas, et saada praktiline kogemus. «Mul on tegelikult magistrikraad kehakultuuris, aga selles valdkonnas töö leidmine on Tartus piiratud,» märkis ta ja lisas, et tahaks Tartusse paigale jääda ning välismaalemineku plaane pole pidanud.

Täna oli Kadrioru Roosiaeda kutsutud ligi 400 koolilõpetajat, kellest 250 moodustasid gümnaasiumi- ja kutsekoolilõpetajad ja 150 olid ülikoolilõpetajad.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles