Kuidas tülisid naabritega vältida

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

D.A.S. Õigusabikulude Kindlustuse juhatuse liige Maiko Kalvet annab mõned lihtsad soovitused, kuidas tülisid naabritega vältida.

Kõigepealt võib tülisid põhjustada naabrite ühine aed. Aia ehitamine ja loomine kahe kinnistu piirile on hea tava kohaselt olnud naabrite ühine väljaminek, sest pärast aia püstitamist krundi piirile on mõlemal naabril võrdne õigus sellele olenemata sellest, kes tegelikult aia eest maksis. Kohustust aga mõlemal investeerida ei ole. Aeda ehitades tuleks kindlasti naabriga läbi rääkida, millist aeda soovitakse rajada. Ühiselt peaks üle vaatama kruntidevahelised piiripunktid, et veenduda nende täpsuses ja õigsuses.

Veidi teine lugu on aga, kui teie ja naaberkrundi vahel on hekk, müür, peenar või kraav, sest siis on see mõlema naabri ühiskasutuses ning mõlemal naabril lasub piirirajatise hooldamise kohustus. Ka hoolduskulud on siinjuures võrdselt mõlema naabri kanda. Samuti ei tohi kahe krundi piiriks olevat hekki üks pool omavoliliselt maha võtta ning mõlemad krundiomanikud peavad selle korrashoiu eest hea seisma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles