Andrus Karnau: tulus kuritegevus

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Kui maadevahetuse kohtuotsus, mille Tallinna ringkonnakohus sel nädalal avaldas, jõusse jääb, siis võib küll öelda, et kuritegevus on tasuv tegevusala. Rõhutagem, et kohtuotsus on siiski jõustumata.

Prokurörid Inna Ombler ja Laura Feldmanis taotlesid kohtult, et süüdimõistmisel konfiskeeritakse maa-ameti endiselt juhilt Kalev Kangurilt 1,44 miljonit eurot, mille ta väidetavalt ebaseaduslike maadevahetustehingute abil teenis. Tallinna ringkonnakohus küll mõistis Kanguri süüdi altkäemaksu võtmise eest, aga kuritegeliku tulu konfiskeerimist ei nõudnud. Kohtu hinnangul on tõendamata, et maadevahetusega teenitud tulu Kanguri kätte on jõudnud.

Ringkonnakohtu lahend oli prokuratuurile väga soodne, aga Kanguri tulude tõendamatus on mu meelest suur tagasilöök. Kui uskuda süüdistusmaterjale, oli Villu Reiljan maadevahetuse tehinguis pigem teisejärguline kõrvalmängija. Kogu skeemi looja, kuri geenius oli just Kangur, kes aastaid maa-ametit juhtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles