Talibid ründasid Kabulis presidendipaleed ja CIA bürood

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Afganistani pealinnas Kabulis ründasid islamistliku liikumise Taliban võitlejad täna hommikul presidendipaleed ja USA Luure Keskagentuuri (CIA) bürood.
 

Rünnak algas umbes 6:30 kohaliku aja järgi ning kestis ligi tund aega, see toimus tugeva järelvalvega Kabuli piirkonnas, kus asuvad lisaks veel mitmed saatkonnad ja ametiasutused. Ründajad kasutasid võltsitud NATO isikutunnistusi, edastas uudisteagentuur AFP.

Kaks neljarattaveolist sõidukit püüdsid võltsitud NATO rahvusvaheliste julgeolekujõudude (ISAF) märkide abil kohaliku aja järgi 6:30 hommikul kontrollpunktist läbi saada.

«Esimene sõiduk läbis kontrolli ja lasti sisse, kui teine sõiduk üritas ka sisse saada, muutusid valvurid kahtlustavaks ning püüdsid seda takistada,» sõnas Kabuli politseiülema asetäitja Mohammad Daud Amin. «Rünnak algas ning autod lasti õhku.»

Politsei sõnul olid autodele paigaldatud raadioantennid, et teha need ISAFi autode sarnaseks ning kõik neli ründajat kandsid samuti sõjaväe vorme.

Autopommid õhati CIA baasi lähedal pärast esimest kontrollpunkti paljudest, mis tuleb läbida enne hoone juurde jõudmist. Ühe valitsusametniku sõnul ei jõutud tegelikult veel presidendipalee maa-alale.

Kabuli politseiülema Mohammad Ayoub Salangi sõnul said kõik rünnakus osalenud talibid surma. Hukkus ka kolm turvatöötajat ent ükski tsiviilisik praegustel andmetel surma ei saanud.

Ei ole teada, kas president Hamid Karzai oli rünnaku ajal palees või mitte.

USA saatkond andis häire varjumiseks ning NATO liitlasväed teatasid oma Twitterikontol, et Kabulis võis kuulda jalaväerelvadest tulistamist ja mitmeid plahvatusi.

Taliban võttis rünnaku eest ka vastutuse. «Võitlejate peamine sihtmärk oli CIA büroo, aga ka palee ja lähedalasuv kaitseministeerium,» ütles islamistide pressiesindaja Zabihullah Mujahid uudisteagentuurile AFP.


Viimane suurem rünnak toimus Kabulis 11 juunil, mil Talibani võitleja võtsid vastutuse ülemkohtu hoone ees toimunud enesetapurünnaku eest, kus hukkus vähemalt 15 tsiviilisikut.

Tänase rünnaku ajal oli Kabulis visiidil USA saadik James Dobbins, kelle eesmärgiks on arutada Kataris avatud uue Talibani kontori küsimusi. USA alustas seal läbirääkimisi, mille eesmärgiks seati tegeliku rahuleppe saavutamine esimest korda 12 aasta jooksul. Läbirääkimised end Afganistani Islami emiraadiks nimetava Talibani kontoriga ei meeldi aga Afganistanile ega selle presidendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles