Beebi võib palavas autos üle kuumeneda juba veerand tunniga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titat ei tohi lõõmava päikese kätte kinnisesse autosse üksinda jätta.
Titat ei tohi lõõmava päikese kätte kinnisesse autosse üksinda jätta. Foto: Corbis/Scanpix

Kuumad suveilmad ei too kõigile rõõmu. Värskele emale võib suveaeg suurt muret põhjustada, sest palavus teeb beebi virilaks ja keerukas on talle õigeid riideid valida. Tartu tervishoiu kõrgkooli lektor Siret Läänelaid hoiatab, et kindlasti ei tohiks suvel last autosse magama jätta, sest autos tekib päikese tõttu kiiresti saunakuumus.

Kui kiiresti imik üle kuumeneda võib, sõltub lapse vanusest ja kehakaalust; riiete materjalist ja värvusest; sellest, millega ta kaetud on; ümbritseva keskkonna temperatuurist ning lapse organismi vedelikusisaldusest. «See võib juhtuda väga kiiresti,» toonitab Läänelaid. «Näiteks kui õues on soe suvine ilm, võib päikese käes oleva auto temperatuur tõusta poole tunniga ligikaudu 20 kraadi võrra kõrgemaks ja seega võib autos sisetemperatuur tõusta 40–50 kraadini. Kui laps sellisesse autosse jätta, võib ta üle kuumeneda juba 15 minutiga.»

Kui imikul on palav, võib ta muutuda rahutuks või hakata nutma. Läänelaiu sõnul tõlgendatakse seda tihti aga valesti ja ei saada kohe aru, milles põhjus. Imikul ei hakka küll higi voolama, aga ta nahk muutub tavapärasest soojemaks ja niiskeks. Seda on eriti märgata nahavoltide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles