Alla 12-aastased lapsed ei pea reisidokumentide taotlemisel enam sõrmejälgi andma

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmejälg.
Sõrmejälg. Foto: SCANPIX

Alla 12-aastased lapsed ei pea tänasest reisidokumentide taotlemisel andma sõrmejälgi, varem olid sõrmejälgede andmisest vabastatud alla kuueaastased lapsed.

Muudatuse põhjuseks on Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus, millega ühtlustatakse lastelt sõrmejälgede hõivamise reeglid üle Euroopa. Alla 12-aastased ei pea enam sõrmejälgi andma Eesti kodaniku passi, välismaalase passi, ajutise reisidokumendi või pagulase reisidokumendi taotlemisel, teatas politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja Postimehele.

«Lapsevanema jaoks tähendab muudatus seda, et nooremale kui 12-aastasele lapsele saab nüüd reisidokumendi taotleda posti või e-posti teel ning sõrmejälgede andmiseks ei pea kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindussaali tulema,» selgitas PPA isikutuvastamise ja dokumendibüroo peaekspert Helar Laasik.

Kolmanda riigi kodaniku elamisloa, elamisõiguse või elamisloakaardi taotluse esitamise tingimused ei muutu – sõrmejälgi ei pea andma alla kuueaastased lapsed.

Sõrmejälge võtmise eesmärk on raskendada dokumentide võltsimist ja väärkasutamist.

«Sõrmejäljed on igal inimesel unikaalsed, mistõttu võimaldab kujutiste kandmine passi luua dokumendi ja selle kasutaja vahel kindlama seose,» ütles Laasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles