Euroopa linnateater

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kübar ja Benny Claessens nende ühiselt loodud lavastuses «Spectacular light­shows».
Risto Kübar ja Benny Claessens nende ühiselt loodud lavastuses «Spectacular light­shows». Foto: Conny Mirbach

Münchner Kammer­spiele (edaspidi MK) kolm teatrihoonet ei asu päris Marienplatzil uhke uue, tegelikult küll 19. sajandil ehitatud raehoone taga – linna peaväljakult teatrini jõudmiseks kulub laisalt jalutades umbes seitse minutit. Teatrit, mille peauks on peaaegu et vastamisi Kempinski hotelliga, naabriteks aga Cartier’, Tom Fordi, Hermèsi, Chaneli, Diori ja Yves Saint Laurenti poed, ei saa juba asukoha poolest pidada suvaliseks nurgataguseks alternatiivteatriks.

MK lavastused, sealhulgas väikse saali on sündmused, mida arvustavad Saksamaa suurimad lehed. Nii on näiteks esmaspäeval ilmunud maineka Süddeutsche Zeitungi kultuurikülje põhilugu reedel esietendunud Risto Kübara ja Benny Claesseni lavastuse «Spectacular Lightshow» kiitev arvustus.

MK juugendstiilis suurde saali ehk Schauspielhausi mahub 700 vaatajat, repertuaarist leiab nii klassikaliste teatritekstide töötlusi kui ka tänapäevast dramaturgiat. Schauspielhausi kõrval asuvas Spielhalles on olenevalt etendusest 200–300 kohta, seal mängitakse nii «Spectacular Lightshowd» kui ka Risto Kübaraga teist lavastust «Orpheus steigt herab», mis valiti ka saksakeelse teatriruumi ühele olulisemale festivalile Theatertreffen. Samas mängiti veel Ene-Liis Semperi kujundusega lavastust «Rodion Raskolnikovi kujuteldav Siberi tsirkus», kus tegi rolli ka Juhan Ulfsak. Lisaks on teatril veel üks umbes sada inimest mahutav saal.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles