Parts: lakke kerkinud elektrihinnast tuleb teha tõsised järeldused

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi aseesimees Juhan Parts
IRLi aseesimees Juhan Parts Foto: Toomas Huik

Majandusminister Juhan Parts ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et anomaalselt kõrgele kerkinud elektri börsihind on oluline vahejuhtum, millest tuleb teha tõsised järeldused. Asja peab uurima konkurentsiamet ja Eestil tuleb kaaluda, kas on kasulik olla Läti ja Leeduga samas turupiirkonnas.

«Mind selgitused, et «see ongi nüüd turg» ei rahulda,» kommenteeris Parts.

Kui kõrge hinna põhjustena välja toodud argumendid paika peavad, ei tohiks samasugune stsenaarium majandusministri meelest enam korduda.

«Need põhjused, et kõik tootjad ei paku oma elektrit turule, et liiga palju võimsusi on hoolduses ja et ühendused meie turupiirkonnast väljapoole on ka hoolduses - neid põhjusi saab likvideerida parema koordinatsiooniga, turukorraldaja poolsete reeglite täpsustamisega.»

Ei ole mõtet rääkida, et see ongi elektriturg. See on oluline vahejuhtum ja peame tegema sellest tõsised järeldused.

Kui aga Eesti lõunanaabrid peaksid siinset turuhinda ka tulevikus ebanormaalsetesse kõrgustesse ajama, tuleb astuda resoluutsemaid samme.

«Kas see oli ühekordne tulenevalt asjaolust, et Läti ja Leedu alles hiljuti on liitunud, vajab analüüsi. Ma ei saa välistada ka seda, et võib-olla on mingid erisused tulenevalt Läti ja Leedu elektritootmise spetsiifikast. Võib-olla Eesti jaoks ei ole 100-protsendiliselt kasulik olla Läti ja Leeduga ühes turupiirkonnas. See ei ole normaalne, et turg annab hinna, mis väga suures ulatuses erineb Põhjamaade hinnast,» leidis Parts.  

«Sellised hüpped ja kõikumised, eriti suve ajal, on üsna jaburad. Ei ole mõtet rääkida, et see ongi elektriturg. See on oluline vahejuhtum ja peame tegema sellest tõsised järeldused. Konkurentsiamet peab oma tööd tegema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles