Kalmistumõrvari 17-aastane vangistus jäi ringkonnakohtus jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Kuusalu.
Aarne Kuusalu. Foto: kaader Reporter.ee videost

Tallinna ringkonnakohus jättis täna jõusse 17-aastase vangistuse, mille Harju maakohus oli määranud Tallinnas Rahumäe kalmistul ühe eaka inimese mõrvanud ja teist raskelt vigastanud noormehele.

22-aastase Aarne Kuusalu süüasja viis ringkonnakohtusse tema kaitsja, kes leidis, et maakohus oli karistuse määramisel liialt karm. Ringkonnakohtu reedesel otsusel pole siiski maakohtu lahendi muutmiseks vajadust.

Harju maakohus määras Kuusalule 17-aastase vangistuse 23. aprillil. Kohtu hinnangul oli Kuusalu süü röövmõrvas ja mõrvakatses tõendatud. 17-aastast vangistust nõudis kohtualusele ka Põhja ringkonnaprokurör Rita Siniväli. Tegemist on vaid kolme aasta võrra lühema karistusega, kui karistusseadustik näeb mõrva eest ette maksimaalse aastatega piiritletud karistusena.

Aarne Kuusalu kaitsja vandeadvokaat Sven Sillar palus maakohtul mõista karistus alla keskmise määra ehk alla 14 aasta.

Ühtlasi mõistis kohus Kuusalult kahe kannatanu kasuks välja kummalegi 10 000 eurot mittevaralise kahju katteks ning ühele kannatanule 551 eurot varalise kahju hüvitamiseks. Samuti peab ta tasuma sundrahaks 800 eurot, erinevate ekspertiiside eest 15 259 eurot ning kaitsjatasu katteks ligi 1600 eurot.

Kuusalu ütles aprilli keskel alanud protsessil, et tunnistab end süüdi ja kahetseb tehtut.

Prokuratuur süüdistab Kuusalu selles, et ta tungis mullu 11. augusti pärastlõunal kella 17 ajal kalmistul röövimise eesmärgil 80-aastasele eakale mehele, peksis kannatanut käte ja jalgadega, lohistas asfaldil ning lõi korduvalt hauaplaadiga.

«Eeluurimisel kogutud andmeil osutas kannatanu peksmise käigus visa vastupanu ja kaitses ennast, mistõttu ta pidi tundma pikemat aega tugevat valu ja surmahirmu, kuni suri saadud vigastustesse. Kui kannatanu oli teadvuse kaotanud, võttis ründaja temalt ära pangakaardi ja üritas tõmmata sõrmest ka kuldsõrmust, kuid see ei läinud tal korda,» ütles menetlust juhtinud ringkonnaprokurör Rita Siniväli.

Süüdistuse järgi ründas Kuuslau seejärel ka sündmuskohale lähenenud 76-aastast naist, sest polnud röövsaagiga rahul. Uurimisandmeil peksis ründaja naist käte ja jalgadega ning kägistas, põhjustades kannatanule vägivallaga eluohtliku peatrauma ja tugevat valu. Kui kannatanu oli teadvuse kaotanud, võttis ründaja temalt turukoti, aga ei leidnud sealt midagi väärtuslikku.

Raskelt vigastatud naise leidis peagi juhuslik möödakäija, kes helistas häirekeskusesse. Kiirabi toimetas kannatanu haiglasse ja arstidel õnnestus tema elu päästa.

Politsei pidas Kuusalu kuriteos kahtlustatavana kinni mullu 24. augustil ja kohus võttis ta prokuröri taotlusel vahi alla.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas prokuratuur Kuusalule süüdistuse mõrvas ehk ühe inimese tapmises ja teise tapmiskatses raskendavatel asjaoludel: röövimise eesmärgil ning julmal ja piinaval viisil.

Kuusalut on varem kriminaalkorras karistatud kaks korda.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Põhja prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus ning menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles