Lõpp Punaarmee arvustamisele

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. juunil 1945 marssisid võidukad Punaarmee sõdurid Moskvas Punasel väljakul, tähistamaks võitu Natsi-Saksamaa üle. Eelnõu, mis keelaks Nõukogude armee kritiseerimine, on Vene riigiduumas esitatud juba mitmel korral.
24. juunil 1945 marssisid võidukad Punaarmee sõdurid Moskvas Punasel väljakul, tähistamaks võitu Natsi-Saksamaa üle. Eelnõu, mis keelaks Nõukogude armee kritiseerimine, on Vene riigiduumas esitatud juba mitmel korral. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa võimuparteid Ühtne Venemaa esindav riigiduuma saadik Irina Jarovaja taaselustas sel nädalal juba viimased neli aastat duumas ringelnud seaduseelnõu, mis ähvardab Venemaa ametliku Teise maailmasõja ajalookäsitluse kriitikuid türmi heitmisega.

Ühtse Venemaa veebilehel avaldatud teate järgi on kavas täiendada Venemaa kriminaalkoodeksit uue paragrahviga, mis defineeriks kuriteona «natsismi rehabiliteerimise». Selle eest saaks kohus karistada maksimaalselt 500 000-rublase (umbes 11 600 eurot) trahvi või kuni viieaastase vabadusekaotusega.

Eilse seisuga ei leidunud veel duuma elektroonilises eelnõude süsteemis viiteid, et algatus oleks uuel kujul juba menetlusse läinud. Samas on seda ohtralt presenteeritud Ühtse Venemaa enda kodulehel. Sealse info kohaselt tähendaks natsismi rehabiliteerimise kuriteo koosseis järgmist: «Rahvusvahelise sõjatribunali otsuse eitamine, rahvusvahelise sõjatribunali otsusel kinnitust leidnud kuritegude heakskiitmine, aga samuti Teise maailmasõja aegse Hitleri-vastase koalitsiooni armeede tegevuse eitamine rahvusvahelise rahu ja julgeoleku kindlustamisel ja taastamisel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles