Juhtkiri: ajalugu ja tõde

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suhtumine ajaloolisesse tõesse eristab vaba ühiskonda totalitaarsest

Uudis sellest, et Venemaa plaanib teha seaduslikult määratletavaks viisi, kuidas Teisest maailmasõjast ja Punaarmeest ajaloolises kontekstis rääkida tohib, ei ole küll õigupärast uudis – sama prooviti teha ka 2009. aastal –, kuid Venemaa üldiseid arenguid jälgides on see siiski muretsema panev. Küsimus on tsensuuris, püüdluses teha karistatavaks iga muu tõe väljendamine peale selle, mida Kreml õigeks peab.

Suhtumine ajaloolisesse tõesse on üks neist asjadest, mis vaba ühiskonda totalitaarsest eristab. Küsimus, kuidas ajalooline tõde luuakse ja kellel on voli seda luua, peegeldab arusaama ühiskonna toimimisest. Kui ühiskonna toimimist nähakse jäigalt ülalt alla printsiibist lähtuvalt, kujundab tõe keskvõim. Kui ühiskond toimib demokraatlikul pinnal, kujuneb ka ajalooline tõde ühiskonna enda kujunemise taktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles