Maalihe lõhkus Emalätte koopa

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast üleeilset maalihet  pole isegi näha, kust Emalättes vesi voolab.
Pärast üleeilset maalihet pole isegi näha, kust Emalättes vesi voolab. Foto: Priit Pullerits

Põlvamaal Taevaskojas üleeile möllanud paduvihm ja kõva tuul murdsid põlispuid, mis langesid Ahja jõe ja terve Lõuna-Eesti ühele tuntumale vaatamisväärsusele, Emalättele, mistõttu varises suur osa liivakoopast kokku. Väiksemaid varinguid on koopa esimeses osas esinenud varemgi, kuid seekordne on üks tõsisemaid.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) loodushoiuosakonna Lõuna-Eesti piirkonna juhataja Tarmo Denksi sõnul toimus varing neljapäeva õhtul kella 21 ja 22 vahel, mil Taevaskojas möllas äikesetorm ning ilmselt mõjus suur tuul põlispuudele selliselt, et tekkis maalihe.

«Koopa olukord pole esialgu teada, sest kõik on maetud pehme liiva alla,» rääkis Denks. RMK eemaldas eile koopa ümbrusest matkarajalt puud, et inimesed saaksid seal liikuda ning esmaspäeval kohtutakse keskkonnaametiga, et arutada koopa edasist saatust. Samas Denksi arvates suuremaid väljakaevamisi allika juures ilmselt ei tule, sest pühapaigas pole kombeks raske tehnikaga töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles