Galerii: Tornide väljakul valmivad pilkupüüdvad lilleaiad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel suvel esines ka Gent oma väljapanekuga Tallinna lillefestivalil.
Eelmisel suvel esines ka Gent oma väljapanekuga Tallinna lillefestivalil. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna avati vanalinna müüri ääres Tornide väljakul lillefestivali võistlusala, kuhu rajatakse kokku 31 iluaeda.


Tallinnas esmakordselt toimuva rahvusvahelise lillefestivali raames rajavad Tornide väljakule eriilmelised iluaiad nii Eesti kui ja Tallinna sõpruslinnade haljastusspetsialistid, teatas Raepress. Festivalikülastajad saavad tutvuda kõrgetasemelise aiakunstiga, nautida loojate fantaasialendu ja jälgida ilutaimede arengut.

Lisaks aedade ekspositsiooni avamisega käivitub Tornide väljakul alates tänasest kuni sügiseni kestev lillefestivali kultuuriprogramm, mille raames toimuvad kontserdid, peetakse loenguid ja viiakse läbi teemapäevi.

Lillefestivali võistlusaiad avanud Riigikogu asespiikri, endise linnapea Jüri Ratase sõnul on Tornide väljak lillefestivali paigana õnnestunud valik. «Seda paika, mida nimetati Nunnakopliks, kasutati juba ajast, kui siia 1249. aastal Mihkli klooster rajati. Kloostrite aedu on läbi aegade kaunistatud rohkete lillepeenardega, ilupuude ning -põõsastega. Eelmise sajandi kahekümnendatel aastatel korraldas siin oma näitusi Eestimaa Põllumajanduslik Selts,» põhjendas Ratas.

Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul on põhjamaises looduses iga taim, iga lill, iga õis oluline ja tähelepanuväärne ning rohelisus on eriti oluline just linnamiljöös. «Koos puude ja taimedega muutuvad hallid ja tumedad müürid rõõmsamaks. Seda oskasid hinnata ka meie eelkäijad - Tallinna dominiiklaste klooster sai kogu Euroopas tuntuks oma aedadega, kus mungad kasvatasid ilu- ja ravitaimi, esimestena Euroopas, muide,» rõhutas Boroditš.

Abilinnapea sõnul on ka Tallinna esimese rahvusvahelise lillefestivali logoks valitud just viinapuuväädiga lohe Dominikaani kloostris asuvalt 500 aasta vanuselt raidkivilt.
«Lillefestival kestab oktoobrini - soovitan teil festivali korduvalt külastada, sest aiad ja lilled on kevadest sügiseni pidevas muutumises,» ütles Boroditš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles