Jüri Maloverjan: Uue Vene uus natsionalism

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Erakogu

Kolumnist Jüri Maloverjan kirjutab, et Vene poliitikas on toimunud oluline muutus: suhtumine immigrantidesse on võtnud natsionalistliku pöörde. Venemaa on muutunud impeeriumist rahvusriigiks.

Neid mustp…eid on seal igal pool. Jõle palju on neid. Ei tea, mis edasi saab.» Nii rääkis mulle hiljuti murelikult üks hea Moskva sõber oma tütre kooli kohta. Kõrgharidusega mees, kes peab end tuliseks demokraadiks ja liberaaliks, ja ometigi tunduvad niisugune poliitilisest korrektsusest vaba mõtteviis ja kõnepruuk täiesti loomulikuna. Sest kõik ümberringi ju räägivad sedasama.

Venelase põhivaenlased pole ammu enam ameeriklased, lätlased või eestlased. Ka juudid mitte. Põhivaenlasteks on nüüd needsamad, veidi viisakamalt üteldes «mustad», st lõunast saabunud migrandid. Seejuures ei tehta suurt vahet päris välismaalaste, st endiste liiduvabariikide kodanike ja lõunamaist päritolu Vene kodanike, ennekõike põhjakaukaaslaste vahel – kõik nad on võõrad, nad kõik tuleb Venemaa linnadest välja ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles