Suurima narkolabori kohtuasi jõudis lõpusirgele

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy tabletid.
Ecstasy tabletid. Foto: AFP / Scanpix.

Osapooled jõudsid täna kokkuleppe Põhja- ja Baltimaade läbi aegade suurima narkolabori kriminaalasjas, mille kohtulahingud kestsid kokku neli aastat.

Kolm süüdistatavat viibisid ilma kohtuotsuseta vahi all kokku 4 aastat ja seitse kuud, mistõttu kaebas üks neist asja ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

2004. aasta 13. oktoobri õhtul sisenesid politseinikud Pärnumaal Saarde vallas asunud metsatallu, kus neid ootas ees rohkem kui 300 000 valmis pressitud ecstasytabletti ja kümme kilo MDMA pulbrit, mis rahvakeeli ongi ecstasy. Kraami hind narkoturul ulatus 50 miljoni kroonini.

Loo kolm peategelast, narkotehast ainega varustanud Raul Mirka, taluperemees ja tabletipressija Heldur Tiidu ja brigadir ning turustaja Žan Glükmann on kongis istunud juba neli aastat ja seitse kuud ja see on ebamõistlikult pikk aeg, tunnistab ka prokurör Endla Ülviste.

«Üldmenetluses selle otsuseni jõudmine ei oleks lähiajal olnud võimalik, arvestades selle kriminaalasja mahukust, seetõttu oli kokkuleppemenetluses lahendi tegemine äärmiselt mõistlik, et tagada süüdimõistetute õigused kiirele kohtumenetlusele,» ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Endla Ülviste.

Kokkulepetel on oma hind: Glükmann ja Mirka peavad vanglas veetma seitse ja seitse ja pool aastat ning Euroopasse saadetud kaebus tuleb tagasi võtta, taluperemees Tiidu saaks viis aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles