Lappimata lõhe tõi egiptlased taas tänavatele

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Mohamed Morsi miljonite vastaste kõrval on tänavatele tulnud ka riigipea toetajad. Pildil avaldavad kaigaste ja kiivritega varustatud Morsi poolehoidjad presidendile toetust Kairos asuva Rabia al-Adawiya mošee juures.
President Mohamed Morsi miljonite vastaste kõrval on tänavatele tulnud ka riigipea toetajad. Pildil avaldavad kaigaste ja kiivritega varustatud Morsi poolehoidjad presidendile toetust Kairos asuva Rabia al-Adawiya mošee juures. Foto: AP/Scanpix

Pühapäeval möödus Egiptuse esimese demokraatlikult valitud presidendi Mohamed Morsi ametisse asumisest aasta. Aastapäev tõi egiptlased agaralt oma värsket vabadust ära kasutama – ulatuslikud protestid presidendi vastu algasid kogu riigis juba reedel ja kulmineerusid pühapäeval miljonite inimeste välja tulemisega. Nõutakse Morsi tagasiastumist ja ennetähtaegseid valimisi. 

Võrreldes Hosni Mubaraki režiimi kukutamisega 2011. aastal on praegune olukord kardinaalselt erinev. Kaks aastat tagasi võis näha kõrvuti Moslemi Vennaskonna habemikke, koolinoori ja äride omanikke. Nüüdseks on ühtsustunne asendunud tugevalt polariseerunud ühiskonnaga.

Ühel pool on president Morsi, koos Moslemi Vennaskonna ja veidikenegi stabiilsust ihkavate inimestega. Neile vastanduvad massid ja opositsiooni grupid, kes peavad Morsi aastat ametis ebaõnnestunuks. Nii näiteks on Tamrudi-nimeline grupp väidetavalt kogunud juba rohkem kui 22 miljonit allkirja Morsi tagasiastumise poolt. Kogu elanikkonnast teeb see märkimisväärse veerandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles