Uksed sulgenud kõrgkool jäi tudengitele raha võlgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Ameerika Äriakadeemia koduleht
Eesti-Ameerika Äriakadeemia koduleht Foto: Internet

Eesti-Ameerika Äriakadeemia, mis kaotas sel kevadel haridusministeeriumi otsusega õiguse õpet jätkata, kuulutas välja pankroti, jäädes muuhulgas võlgu ka sadadele tudengitele.

Äriakadeemia äsja lõpetanud Margarita Mjasnikova selgitas, et enamik kõrgkooli õppuritest laenutab kooli raamatukogust õpikuid, mille eest tuleb esimesel kursusel maksta tagatisraha 26 eurot, mis tavaliselt tagastatakse kooli lõpetamisel.

Sel aastal ei andnud haridusministeerium aga kõrgkoolile õppe jätkamiseks luba ning kool sulgeb seetõttu sel suvel uksed. «Meile lubati algul meie tagatisraha tagasi maksta,» ütles Mjasnikova.

Mjasnikova sõnul lõpetas tänavu äriakadeemia üle 150 tudengi, lisaks on tagatisraha maksnud veel sajad üliõpilased, kes lõpetasid esimese või teise kursuse ja jätkavad õpinguid vastavalt kokkuleppele Euroakadeemias.

Üliõpilasliidu esindajana võttis Mjasnikova Eesti-Ameerika Äriakadeemia omaniku Oleg Levtšukiga ühendust, et küsida, millal tudengid oma raha tagasi saavad. «Tema ütles, et meil on pankrot, kohus ütleb, millal raha tuleb, aga see võib võtta palju aega. Mina sain aru, et see võib olla kas mitme kuu, aasta pärast või ei pruugi üldse tullagi.»

Mjasnikovale oli aga üllatuseks see, et omanik pankrotist rääkis. «Varem selgitas Levtšuk koosolekul, et akadeemia ei saanud lihtsalt akrediteerimist, finantsilise poolega aga on kõik korras. Kuidas siis nüüd äkki nii?»

Neiu ei tea kindlalt, kas kõik tudengid jäid raamatute eest makstud tagatisrahast ilma, kuid omanik temaga vestluses seda fakti otseselt ümber ei lükanud. 

Levtšuk ütles Postimehele, et Eesti-Ameerika äriakadeemia põhitegevus oli rakenduskõrghariduse andmine ja kuna haridusministeerium võttis koolilt võimaluse sellega tegeleda, siis õppeasutusel polnud ühtegi muud allikat, mille eest oma tegevust jätkata ja tuli pankrot välja kuulutada.

«Selgitasin seda ka üliõpilastele, et seoses pankrotiga peavad nad esitama oma nõuded üldises korras koos teiste võlausaldajatega. Nii nagu see pankroti puhul käib,» ütles Levtšuk.

Küsimusele, kas koolis töötavad inimesed on kõik oma töötasud kätte saanud, vastas Levtšuk, et seda tuleks nende endi käest küsida.

Eesti Kõrghariduse Kvaliteediagentuuri (EKKA) hindamisnõukogu otsustas mais mitte anda õppe läbiviimise õigust Eesti-Ameerika Äriakadeemiale, vastavalt sellele jättis õppe läbiviimise õiguse koolile andmata haridusministeerium. Äriakadeemiat hindamas käinud komisjon leidis, et kui õppe läbiviimise kvaliteet vastab veel osaliselt nõutavale tasemele, siis õppe jätkusuutlikus mitte, ka õppeks vajalikke ressursse polnud kõrgkoolil piisavalt. Määravaks sai otsuse puhul see, et kõrgkooli majanduslik olukord oli nõrk ning üliõpilaste arvu jätkuv vähenemine viitas selgelt toimetulekuprobleemidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles