Muljeterohke klaasiaeg Haapsalus

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasipuhumise õpikoja juhendaja Kateriin Rikken.
Klaasipuhumise õpikoja juhendaja Kateriin Rikken. Foto: Evald Okase muuseum

Sel nädalal puhutakse Evald Okase muuseumi õuele rajatud stuudios, linnarahva silme all jälle klaasi. Tänavune klaasisümpoosioni pealkiri  «Impressioon» iseloomustab ehk kõige paremini siinset spontaanset ja mängulist õhustikku, nendib ürituse algataja kunstnik Kai Koppel.

Klaas on kapriisne materjal ja on põnev jälgida, kuidas kunstnikud puhuvad piibu otsa võetud meetaolisest sulaklaasist objekte. Kunstnikel on samuti põnev, sest kunagi ei tea, kuidas klaas käitub. Igatahes on sel materjalil alati oma sõna öelda. Ühel päeval teeb puhujaga suurepärast koostööd ja aitab taiesele tohutult kaasa, teisel jälle rikub kõik ära.

Eriti üllatavad teosed sünnivad vabaõhustuudios, kus toimetavad erinevatest maadest pärit kunstnikud, kellel on kõigil oma käekiri ja tehnikad, kõneleb üks ettevõtmise korraldajaid Kati Kerstna. Ta meenutab, et kümme aasta tagasi toimusid esimest korda Haapsalu rahvusvahelised klaasipäevad. Aga tänavu osalevad üritusel esimest korda kunstiakadeemia klaasieriala tudengid, keda juhendas Taanis Bornholmi disainikoolis klaasipuhumist õppinud klaasikunstnik Kateriin Rikken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles