Loodusmälestis hävis varingus jäädavalt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emalätte koopa esimene osa on kindlasti sisse varisenud, kinnitas RMK loodushoiuosakonna Lõuna-Eesti piirkonna juhataja Tarmo Denks. Allikas on end liiva alt uuesti välja pressinud ja vuliseb jõkke, kuid kas loodusmälestis ka kunagi uuesti nähtavale ilmub, näitab üksnes aeg.
Emalätte koopa esimene osa on kindlasti sisse varisenud, kinnitas RMK loodushoiuosakonna Lõuna-Eesti piirkonna juhataja Tarmo Denks. Allikas on end liiva alt uuesti välja pressinud ja vuliseb jõkke, kuid kas loodusmälestis ka kunagi uuesti nähtavale ilmub, näitab üksnes aeg. Foto: Margus Ansu

Viimase nädala vältel on Ahja jõe äärne matkarada Taevaskojas meelitanud kohale erakordselt palju rahvast. Kõik tahavad oma silmaga näha, kas tõesti on piirkonna tähtsaimaid vaatamisväärsusi, Emaläte, kokku varisenud. Ainulaadne loodusmälestis on tõepoolest jäädavalt kadunud.

Praegune seisukoht on, et kui looduses nii juhtus, siis inimene ei peaks sekkuma ega üritama koobast uuesti välja kaevata, rääkis Taevaskoja matkaradu haldava Riigimetsa Majandamise Keskuse loodushoiuosakonna Lõuna-Eesti piirkonna juhataja Tarmo Denks. Selliselt otsustasid ka sel nädalal maalihke paigas kohal käinud keskkonnaameti ja Maavalla koja esindajad.

«Laseme loodusel omasoodu toimetada,» rääkis Denks ja lisas, et ehk uuristab allikas aastate jooksul uue koopa. Praegu on tähtis hoida inimesi ohutus kauguses ja jälgida, millised protsessid seal jätkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles