Simson: kõige lihtsam oleks toidule kehtestada maksumäär 9 protsenti

Kertu Kula
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson
Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on Eestis kaks käibemaksu astet, millest üks on 20 ja teine 9 protsenti, mis on alandatud määr teatud kaupadele, ning maksutehniliselt oleks kõige lihtsam toidukaupadele kehtestada maksumäär 9 protsenti.

«Keskerakond on korduvalt esitanud seaduseelnõusid esmavajalike kaupade käibemaksu alandamiseks, sest see, et meil on kõigile kaupadele ühtne käibemaks 20 protsenti, koormab eelkõige inimesi, kellel on toimetulekuga raskusi,» märkis Simson. Ta lisas, et toidu käibemaks on Eestile väga kulukas ja sama kulukas on ka valitsuse plaan tulumaksu ühe protsendi võrra alandada, kuid mõlemast võidaksid nii madala- kui ka kõrgepalgalised.

Simsoni sõnul on toidu käibemaksu alandamisel märkimisväärne võit inimestele, kes peaaegu kogu oma sissetuleku kulutavad söögile ja kodukuludele ning tulumaksu alandamisest võidavad eelkõige inimesed, kelle sissetulek on üle 1000 euro. Seega oleks toidukaupade käibemaksu alandamisel võitjad madalapalgalised ning tulumaksu alandamine oleks kingitus kõige jõukamatele, märkis ta.

Eestis kehtib kõigile toiduainetele ühtne käibemaks 20 protsenti. Suurem osa Euroopa Liidu riike on aga kõigile või peamistele toidukaupadele kehtestanud ulatuslikke maksusoodustusi. Eesti toidukaupadele kehtiva käibemaksu alandamise arutelu on pigem tagaplaanile jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles