Noore kultuuritegelase preemia sai pianist Mihkel Poll

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Kadriorus pianist Mihkel Pollile üle noore kultuuritegelase preemia.

5000-eurone preemia on mõeldud kuni 35-aastastele Eesti päritolu kultuuritegelasele, kelle kunstilised saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas.

«Heast muusikust teevad suurepärase muusiku tema isikupära ja loomingulised võimed ning kindlasti sellele lisanduv pidev töö ja julgus võtta ette rasket ning senitundmatut, proovida alati midagi uut,» ütles president Ilves preemia üleandmisel ja lisas, et kõik need omadused on Mihkel Pollil olemas. 

«See paneb sinu loomingut kuulama ja muusikat mõistma ning lummab publikut alates Tudulinna Põhikoolist Virumaal kuni Wigmore Hall'ini Londonis. Sa aitad meie Eesti heliloomingu teha kuuldavaks ning omaseks kogu maailmas. Nii teed sa Eesti tuntumaks ja suuremaks,» sõnas riigipea.

Mihkel Polli sõnul on preemia talle innustuseks edaspidises loomingu tegevuses, mille stressirohkus ja pinge taandub rõõmu ees, mida muusika annab. «Vaimsete väärtuste otsingutel on kunst kõige otsesem tee sihini jõudmiseks,» nentis Poll.

Preemia laureaat tänas oma õpetajaid ja perekonda senise toetuse ja mõistmise ning presidenti ja kuultuurirahastu nõukogu liikmeid tunnustuse eest.

Mihkel Polli esitasid preemiale Eesti Interpreetide Liit  ja Juko-Mart Kõlar, soovitajad olid Anu Tali ja Erkki-Sven Tüür.

Mihkel Poll on käesoleval hooajal ERSO resideeriv artist ja andnud väljapaistvaid kontserte Eesti muusika ning heliloojate tutvustamiseks. Mihkel Poll on 2012/2013 hooajal teinud koostööd mitmete orkestrite (Norrbotten Chamber Orchestra, Birmingham SSO) ja dirigentidega (Olari Elts, Neeme Järvi, Anu Tali, Arvo Volmer) ning andnud arvukalt soolokontserte nii Eestis kui välisriikides. Lisaks astub ta üles tasuta loeng-kontsertidega Eesti koolides, tutvustades klassikalist muusikat ja rahvusvaheliselt tegutseva interpreedi elu gümnaasiumiõpilastele.

Mihkel Polli repertuaar on žanriliselt ja ajastuliselt vaga lai, hõlmates nii suurvorme kui miniatuure ning meistriteoseid Bachist Ligetini. Samuti musitseerib Mihkel Poll sageli kammeransamblites koos Eesti väljapaistvaimate instrumentalistide ja lauljatega, sealhulgas oma õe, viiuldaja Mari Polliga.

Mihkel Poll on esinenud Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Norras, Venemaal, Saksamaal, Belgias, Suurbritannias, Prantsusmaal, ltaalias, Hispaanias, Portugalis, Kreekas ja Ameerika Ühendriikides. Ta on astunud üles koos ERSOga, Läti Rahvussümfoonikutega, Põhjamaade Sümfooniaorkestriga, Magdeburgi Filharmooniaorkestriga, Norrbotteni Kammerorkestriga, Vanemuise Sümfooniaorkestriga, Sinfonia of Birminghamiga, Norwichi Filharmooniaorkestriga, Lincolni Sümfooniaorkestriga, Pärnu Linnaorkestriga ja EMTA Sümfooniaorkestriga. Eelmisel hooajal oli Mihkel Pollil edukas kontserttuur Euroopas koos Põhjamaade Sümfooniaorkestriga Anu Tali juhatusel.

2011. aasta oktoobris võidetud maineka Guildhall Wigmore Recital Prize’i tulemusena toimus eelmise aasta juunikuus Mihkli debüüt maailmakuulsas Wigmore Hall'is. 2009. aastal ilmus Mihkli debüüt-CD 20. sajandi klaverimuusikaga maineka Soome plaadifirma Ondine all. Plaadil kõlab Raveli, Sostakovitši, Mossolovi, Ligeti ning Tulve looming. 2013. aasta aprillikuus sõlmis Mihkel Poll rahvusvahelise agentuurilepingu Sonora agentuuriga, mis hakkab teda esindama Poolas ja Prantsusmaal, lähiajal sõlmitakse agentuurilepingud Polli esindamiseks Saksamaal ja Šveitsis.

Eelnevatel aastatel on noore kultuuritegelase preemia saanud ehtekunstnik Tanel Veenre (2012), dirigent Risto Joost (2011), saatesarja „Ööülikool" toimetaja Jaan Tootsen (2010), näitleja, lavastaja ja tõlkija Marius Peterson (2009), luuletaja Kristiina Ehin (2008) baleriin Luana Georg (2007), helilooja Helena Tulve (2006), lavastaja Jaanus Rohumaa (2005), dirigent Anu Tali (2004), kirjanduskriitik Jan Kaus (2003) ning helilooja Tõnu Kõrvits ja rahvamuusik Krista Sildoja (2002). 2011. aastal anti välja ka üks eripreemia, selle pälvis poeet, esseist, tõlkija ja eelarvamustest vabama ühiskonna kujundaja Igor Kotjuh.

Noore kultuuritegelase preemiat rahastab presidendi kultuurirahastu nõukogu liige Indrek Neivelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles