Poliitikud on toiduainete käibemaksu alandamise vastu, kaupmehed poolt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme Kaja Kallase ja IRLi fraktsiooni liikme Liisa Pakosta hinnangul ei muudaks toiduainete käibemaksu alandamine elu odavamaks, vaid tooks lisatulu kaubanduskettidele.

Eestis kehtib toiduainetele ühtne 20-protsendine käibemaks. Enamik Euroopa Liidu riike on aga kõigile või peamistele toidukaupadele kehtestanud suuri maksusoodustusi. Eesti toidukaupade käibemaksu alandamist ei plaani.

Kaja Kallas tugineb oma hinnangus nende riikide kogemusele, kus toiduainete hinna odavnemine pole tarbijale kasu toonud. «Kui tarbija on harjunud maksma mingit summat, siis kaupleja seda ka küsib,» sõnas Kallas. Näiteks kui tarbija on harjunud maksma kümme eurot ostukorra eest, siis ka käibemaksu vähenedes jääks ostusumma tõenäoliselt samaks, tulu käibemaksu vähenemisest läheks aga kaupmehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles