Laar lubas naasmist avatud nimekirjade juurde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Viimsi koolis eile oli rahvast täis.
Valimisjaoskond Viimsi koolis eile oli rahvast täis. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar lubas esmaspäeval ajakirjanikele, et riigikogu hakkab arutama tagasipöördumist avatud nimekirjadega valimissüsteemi juurde.


Laar ütles BNSi pressikeskuses toimunud pressikonverentsil, et IRL on sellest Reformierakonna fraktsiooni juhtidega juba rääkinud ning vastuseisu ei olnud.

IRLi juhi sõnul on võimalik edasi liikuda pikka aega seisnud eelnõuga, aga ka päris uue eelnõu algatamine. Ta avaldas lootust, et üks neist sammudest võidakse teha juba lähipäevil.

Laar meenutas, et tema juhitud partei ja sotsiaaldemokraadid hoiatasid juba üleminekul kinnistele nimekirjadele sellega kaasnevate ohtude eest, kuid Reformierakond ja Keskerakond surusid ettepaneku läbi.

«Keskerakond võitis, Reformierakond mitte,» nentis ta.

Seda valimiskorda on teiste seas teravalt kritiseerinud ka president Toomas Hendrik Ilves.
Ka eile europarlamendi järgmisesse koosseisu tagasi valitud keskerakondlase Siiri Oviiri hinnangul peaks järgmistel europarlamendi valimistel Eestis kehtima avatud nimekirjadega süsteem.

Oviir ütles, et järgmised europarlamendi valimised peaksid vastama rohkem rahva tahtele. Tema sõnul valiksid inimesed avatud nimekirjade süsteemi alusel rohkem maailmavaate järgi ega annaks nii palju protestihääli, nagu juhtus viimastel valimistel.

Oviiri sõnul on ta alati olnud avatud valimisnimekirjade pooldaja, kuna see muudab ka kandidaadid rohkem avatuks ja paneb nad valijatega suhtlema. «Suletud nimekirjade süsteem on poliitikute jaoks liiga mugav,» tõdes ta.

Mitu politoloogi ja poliitikut on üksikkandidaat Indrek Tarandi suurt edu europarlamendi valimistel seostanud just rahva vastuseisuga kinnistele ehk suletud nimekirjadele, kus inimesed ei saa valida konkreetset isikut, vaid erakonda. Erakond omakorda reastab kandidaadid ise.

2004. aasta europarlamendi valimised toimusid avatud nimekirjade meetodil, kus valituks osutusid enim hääli saanud kandidaadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles