Peeter Olesk: Juhan Parts lähedalt, poseerimata

Peeter Olesk
, Isamaa ja Res Publica Liidu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk
Peeter Olesk Foto: Margus Ansu / Postimees

Majandusminister Juhan Parts on kerkinud tugevaks kandidaadiks Euroopa Komisjoni voliniku kohale. Kirjandusteadlane Peeter Olesk arutleb, kas ja mida oleks Eestil ning meie poliitilisel kultuuril sellest olulisest määramisest võita.

Akadeemik Paul Aristele (1905–1990) meeldis, kui fotograafid teda pildistasid, ent ta jälgis väga tähelepanelikult seda, kuidas ta võiks ülesvõtetel jäädvustatud olla. Nii ei olegi meil fotosid pragavast Aristest ega nendestki hetkedest, mil ta oli kas väsinud või koguni härdameelne.

Aastal 1985 soovis nüüdne Eesti Kirjandusmuuseum, et muuseumi kunagisest kaastöötajast ja kauasest toetajast sünniks maalitud portree. Tellimus esitati kolorist Efraim Allsalule (1929–2006) ning jäi üle vaid leppida kokku, millal Ariste poseerib. Ariste keeldus, sest hilisem Allsalu oli joomatõbine ja akadeemik ei lasknud teda koju ega läinud ka ateljeesse. Kunstnik maalis teda fotode põhjal ning mälu järgi, kuid valminud portree tuli väga sundimatu ja loomutruu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles