Jarmo Mäkelä: sõpru ei kuulata salaja pealt

Jarmo Mäkelä
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Mäkelä
Jarmo Mäkelä Foto: Pm

Soome suursaatkonnas Washingtonis on tuba, mis on kaitstud väljastpoolt pealtkuulamise eest ning aeg-ajalt kontrollitakse, ega sinna ruumi pole pealtkuulamisseadmeid sokutatud. Helsingis, USA saatkonna uhiuues juurdeehituses on samasugune tuba.

Kas sellise toa olemasolu tähendab, et Soome kahtlustab USAd, et nad luuravad meie diplomaatide järele? Või arvavad ameeriklased, et meie salakuulame neid? Jah ja ei. Kui kõik luuravad kõigi järele ja on vähemalt aeg-ajalt vägagi huvitatud, millised on teiste kavatsused, hoolitseb iga riik, et selle juhtkonnal oleks võimalus pidada vestlusi nii, et väljapoolsed ei kuule.

Soome on demokraatlik riik, kus valitsemine on avalik, kui pole just mingit seadusele tuginevat põhjust kuulutada asi salajaseks. Avalikkuse vastukaal on äärmuslikkuseni viidud privaatsuse kaitse, millest saime taas kurbnaljaka näite, kui patsiendi kutsumine arsti vastuvõtule, nimetades tema perekonnanime, kuulutati kuriteoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles