Saksamaa president: Rail Baltic on oluline poliitiline projekt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansipi kohtumine Saksamaa president Joachim Gauckiga
Peaminister Andrus Ansipi kohtumine Saksamaa president Joachim Gauckiga Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Saksamaa liidupresident Joachim Gauck avaldas tänasel kohtumisel peaminister Andrus Ansipiga toetust Rail Balticu projektile, mis loob otseühenduse Berliiniga.

«Me ei saa rääkida ühtsest Euroopa turust kui meil puudub ligipääs sellele turule,» ütles Ansip. Nii Gaucki kui Ansipi hinnangul on Rail Baltic oluline poliitiline projekt, mis ühendab Balti riigid ülejäänud Euroopaga.

Peaministri sõnul suurendab korralik raudtee riikidevahelist kaubavahetust ning vähendab ettevõtjate transpordikulusid. Klientidele tähendab see omakorda odavamaid hindasid. Lisaks annab kaasaegne raudteeühendus hoogu regiooni majanduskasvule. «Me peame looma Euroopas tõelise ühisturu,» ütles Ansip, kelle sõnul kavatseb Eesti Euroopa Ühendamise rahastuga loodud võimalusi uuel eelarveperioodil maksimaalselt ära kasutada, et otseühendus viimaks teoks saaks.

Lisaks räägiti kahepoolsetest majandussuhetest. Saksamaa on Eestile üks olulisemaid väliskaubanduspartnereid. Aastatel 2011-2012 oli Saksamaa Eesti väliskaubandussuhtluse pingereas viiendal kohal. Gauckiga on kaasas ka esinduslik äridelegatsioon, tutvumaks lähemalt siinsete investeerimisvõimalustega. «Mul on hea meel, et teie ettevõtjatele meie investeerimiskliima meeldib, kuid me teame, et meil on võimalus seda veel olulisel määral parandada,» ütles Ansip. Saksamaa on osakaalult 12. välisinvesteerija Eestisse.

Peaminister tutvustas külalisele ka ajaloolist Stenbocki maja. Riigivanemate saalis rääkis peaminister presidendile Eesti ajaloost. «Teie muidugi teate meie ajalugu niigi,» ütles Ansip, kuna president on pärit Ida-Saksamaalt ning uurinud sealseid kommunismikuritegusid. Valitsuse istungite saalis tutvustas Ansip meie e-valitsuse süsteemi ning teisi populaarseid e-teenuseid, näiteks e-valimisi ning e-maksuametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles