Kaalukeeleks osutuda võiv Kundla pigem toetab vanemapalga kärbet

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kundla
Jaan Kundla Foto: Toomas Huik

Riigikogus võrdselt liikmeid omavate koalitsiooni- ja opositsiooniparteide vahel võib vanemapalga ülempiiri kärpimisel poole võrra kaalukeeleks osutuda sõltumatu riigikogulane Jaan Kundla, kes pigem kärbet toetab.

«Olen peaaegu jõudnud seisukohale, et see (vanemapalga ülempiiri kärbe) tuleb ära teha,» lausus Kundla täna Postimees.ee`le. Ta rõhutas, et vanemapalk on iseenesest väga hea idee ja ideaalis võiks ta jääda selliseks nagu ta praegu on.

«Kuid kusagilt tuleb raha leida, et eelarve tasakaalu saada,» sõnas ta. «Sellest lähtuvalt tuleb valikuid teha ja vajadusel ka ebapopulaarseid otsuseid langetada.»

Vanemapalga ülempiiri alandamist 30 000 kroonilt 15 000 kroonile toetas eile rahanduskomisjon, kus kuus opositsiooniparteide (Keskerakond, Rahvaliit, sotsid ja rohelised) saadikut olid idee poolt. Valitsusliitu (Reformierakond ja IRL) kuuluvad viis rahanduskomisjoni liiget olid ideele vastu.

Vanemapalga ülempiiri muutmine tuleb homme riigikogus teisele lugemisele koos 3,4 miljardi krooni suuruse negatiivse lisaeelarve eelnõuga ning siis hakatakse hääletama ka vanemapalka puudutava punkti kirjutamist eelnõusse. Eelnõu kolmas lugemine peaks olema 17. juunil. 

Kui opositsiooniparteid jäävad oma senisele seisukohale ühtseks ning ka Kundla toetab vanemapalga kärbet, võetakse see valitsusparteide vastuseisust hoolimata vastu.

Reformierakonnal ja IRLil on kahe peale 101-liikmelises riigikogus 50 saadikut, neljal opositsiooniparteil täpselt samapalju.

Vanemapalga ülempiiri langetamise idee rahanduskomisjoni toonud Keskerakonna väitel annaks taoline kärbe riigile kokkuhoidu ligi 250 miljonit krooni. Rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase hinnangul on kokkuhoid kõvasti üle hinnatud ning ta lootis, et homse hääletuse ajaks on ka tegelik number rahandusministeeriumi poolt välja arvutatud ja see veenab mõnda opositsiooniparteid vanemahüvitise ülempiiri kärpimisest loobuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles