Sündmusterikas suvi Soolavaresel

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stina (Emili Rohumaa, vasakult), Pelle (Jens-Patrik Rand) ja Tjorven (Kirke Selirand) koos oma suure sõbra Pootsmaniga.
Stina (Emili Rohumaa, vasakult), Pelle (Jens-Patrik Rand) ja Tjorven (Kirke Selirand) koos oma suure sõbra Pootsmaniga. Foto: Marina Puškar

Suundusin ootusärevuse ja pisukese pettumuskartusega Viimsisse. Olen lugenud «Väikest Tjorvenit, Pootsmanit ja Moosest» lugematu arv kordi – see võrratult mitmekihiline teos on paelunud mind nii lapse, (hilis)teismelise kui ka täiskasvanuna. Eriti lustisin siis, kui lugesin seda ette oma tütardele. Tol ajal näitas ETV rootslaste «Soolavarese»-sarja ja mu kujutelm tegelastest kohati mõranes, sest mõni neist oli seriaalis hoopis teistsugune…


Ka Viimsi vabaõhumuuseumiga olen ammust aega tuttav: ETV lastesaadete režissöörina käisin seal mõnikord kunsti- või muusikaklippe filmimas. Seda põnevam oli arvata, kuhu on seatud mänguplatsid ja kas dekoratsioone ka kasutatakse.

Sisenedes nn teatrisaali, avaneb 1920ndatel ehitatud Kingu talu elumaja taga usutav Soolavarese miljöö koos paadisilla, kaupluse ja muidugi Tisleritaluga.

Näitemäng algab, nagu raamatki, Melkersonide saabumisega saarele. Mööda sadamasilda tuleb õnnest kummis rinnaga kirjanik Melker Melkerson (Jaanus Rohumaa) koos oma lapsukeste Malini, Johani (Thedor Tabor), Niklase (Henri Georg Viies) ja Pellega (Jens-Patrik Rand). Sama laevaga sõidab vanavanemate juurde suve veetma ka väike Stina (Emili Rohumaa). Loomulikult on neile vastu tulnud üks tüdruk ja koer.

Kirke Selirand on nagu raamatu-Tjorven. Tema lahutamatu kaaslase, «väikese koeraniru» Pootsmani sisse on pugenud Tõnu Tamm. Pootsman on armas ja väga usaldusväärne seltsiline, kelle taibukusele saab alati loota ning küllap just seetõttu hakkab nii mõnigi väike teatrisõber unistama oma koerast. Minu koeraarmastus kestab tänu Pootsmanile igatahes tänaseni.

«Väikese Tjorveni» kõige veetlevam tegelane on Tiina Adamsoni Malin, kes on ühtaegu kaunis ja malbe, hoolitsev ja sõbralik ning laulab ja mängib pilli. Pilli mängib ja laulab ka Malini võluprints – tegelikult konn, nagu on veendunud kahepaikset suudelnud Stina ja Tjorven – Petter Malm (Kristjan Üksküla).

Nagu elus, nii ka Lindgreni teostes rändavad mure ja rõõm üheskoos. Vaatajal panevad südame põksuma Pootsmani saatus – kas koer lastakse maha –, samuti Tisleritalu tulevik. Koer jääb ellu ja heasüdamliku tisleriproua (Ester Pajusoo) otsus müüa majapidamine Melkersonidele paneb loole õnneliku punkti.

Igaüks vajab kohta, kus kogeda vahvaid lapsepõlvesuvesid, mida aasta(kümne)te möödudes hellana südames mäletada. Seda Jaanus Rohumaa ja Kaljo Orro käe all sündinud «Väikese Tjorveni» lavastus ka rõhutab.

«Väikese Tjorveni» seiklused Viimsis on olnud ülimenukad, kõik etendused on välja müüdud.


Astrid Lindgren

«Väike Tjorven»

Dramaturg ja lavastaja Jaanus Rohumaa. Näitejuht Kalju Orro. Kunstnik Mae Kivilo. Muusikaline kujundaja Kristjan Üksküla

Nimiosas Kirke Selirand

Sihtasutuse Ööbiku Park suvelavastus Viimsi vabaõhumuuseumis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles