Eelhääletuse hääli eraldi kokku ei loeta

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütikic analyst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sellesügisestel kohalikel valimistel tuleb mitmeid uuendusi ka häältelugemises. Eelhääletuse hääli (v.a e-hääled) enam eraldi kokku ei loeta, vaid nende lugemine algab samal ajal kui teistegi paberhäälte oma, st pärast valimisjaoskondade sulgemist 20. oktoobril kell 20. Avalikkus saab esimese info valimistulemuse kujunemisest seega e-hääletuse andmete põhjal, mis avaldatakse kohe valimisjaoskondade sulgemise järel.

E-hääletuse tulemused tehakse seekord kindlaks ka iga konkreetse jaoskonna täpsusega, kuigi need andmed ilmselt saavad avalikuks veidi hiljem. Varem takistas iga jaoskonna kohta e-häälte avaldamist nende väike arv, mis võimaldanuks näiteks valijat ja tema häält mõne üksiku e-häälega jaoskonna puhul kokku viia. Kuna nüüd on e-hääletus muutunud massiliseks, sellist probleemi enam pole.

Häälte teistkordne, n-ö kontroll-lugemine algab nüüd kõikjal ühel ja samal ajal: valimisjärgse esmaspäeva hommikul kell 10. Ülelugemise koht tuleb seejuures avalikustada eelnevalt valimiskomisjoni veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles