Esmakordselt näeb linnas merelahingut

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile jõudis Tallinnasse Vene purjelaev Štandart, mis on Peeter I enda poolt projekteeritud fregati koopia.
Eile jõudis Tallinnasse Vene purjelaev Štandart, mis on Peeter I enda poolt projekteeritud fregati koopia. Foto: Küllike Rooväli

114,5 meetri pikkune parklaev Krusenstern on maailma üks suurimaid ajaloolisi purjelaevu, mis saabub sadamasse kell 10 ning teatraliseeritud vastuvõtušõu raames läheb esimesena pardale admiral Adam Johann von Krusenstern isiklikult. Pärast seda viiakse laeval läbi tolliprotseduurid ning alates keskpäevast on Krusenstern avatud kõikidele huvilistele.

Krusensterni eelmise visiidi ajal pidi laevale vastu tulnud rahvahulk pardalepääsu kaks tundi ootama ning kui uudishimulikud lõpuks pardale lubati, läks trapi juures meeletuks trügimiseks.

«Sel aastal oleme püüdnud Krusensterni külastamist pisut paremini korraldada. On kaks trappi, ühelt minnakse laevale, teiselt maha,» ütles merepäevade korraldustoimkonna esimees, Tallinna abilinnapea Taavi Aas.

Juba eile jõudsid Tallinna ka Vene purjelaev Štandart ja lätlaste Kuramaa hertsogi Jakobi lahingulaeva koopia purjelaev Libava, mis koos Eesti ajalooliste laevade Kajsamoori, Blue Siriuse ja Hoppetiga võtavad osa tänaõhtusest merelahingust Tallinna lahel.

Kui Tallinna lahel etendatakse merelahingut esmakordselt, siis Libava jaoks on merel sõja mängimine harjumuspärane asi. Laeval on korralikud suurtükid ning üks suurtükk toodi kaasa ka Kajsamoori jaoks. Libava ühiskajuti sein on kaetud mõõkadega, mis on meeskonnaliikme Viktor Hrustaljovi sõnul ohutuse mõttes nüriks tehtud, ja töökorras musketitega.

Laevakahuritel on kaks vappi. Üks on Liepaja vapp, kuna Liepajas ehitati selliseid laevu, teine aga tuntud Läti helilooja Zigmārs Liepiņši vapp, sest just tema algatas ja rahastas niisuguste suurtükkide tootmist.

Riiast tüürisid Libava Tallinna kaks meest, kelle tuleb lisa. «Kohe saabub Riiast kolm inimest, sest lõbusõitudel on rohkem mehi vaja. Pärast merepäevi sõidame Eesti saartele, kus meil on palju sõpru,» rääkis kapten Anatoly Molokanov.

Tänaõhtuse merelahingu ajaks võtavad Libava ja teised seal osalevad laevad peale ka publikut, kuid kõik kohad on kahjuks juba välja müüdud.

Merepäevad avatakse ametlikult täna kell 17 reisisadama laval, kus vägeva avakontserdi annavad Siiri Sisask ja Üle-eestiline Noorte Sümfooniaorkester dirigent Jüri-Ruut Kanguri juhatusel. Kell 19 alustab samas oma põnevat etteastet Suurbritannia tunnustatud harf-kitarrist Jason Carter. Need kontserdid on kõigile tasuta.

Merepäevadel tasub tähelepanu pöörata ka Noblessneri sadamale. «Seal on muu hulgas flyboard’id, mida on võimalik jälgida ja mõnel õnnelikul ka ise proovida,» lausus Aas. Lisaks sellele on Noblessneris erinevates kõrgustes bagjump’i võimalus ning hiljuti avas uksed köögikubjas Juha Rantaneni juhtimise all restoran Cafe Noble.

Võrreldes varasemate aastatega on tänavu suurem ka lasteala, mis asub Admiraliteedi basseini juures. Kuna möödunud aastal peletas tugev vihm paljud kontserdikülastajad minema, siis sel aastal ei jäeta kontserte ilmataadi meelevalda – Admiraliteedi basseini kõrvale on püstitatud suur kontserditelk.

Merepäevi ja eriti just Lennusadamat külastades tuleb arvestada sellega, et Põhja-Tallinnas käivad suured teetööd – nii pääseb autoga Lennusadamasse vaid Suur-Patarei tänavat mööda; nii Soo tänav kui Küti tänav on liiklusele suletud. «Kutsuks kõiki üles külastama merepäevi võimalusel ilma autota. Parkimisvõimalused on olemas, aga parklateni jõudmine on üsna keeruline,» tõdes meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

Talentide linnale omaselt jääb merepäevade ajaks suletuks ka kultuurikilomeeter. Kultuurikilomeetri Tööstuse tänava poolsest otsast pääseb trepini, mis viib Noblessneri sadamasse, kuid seejärel on kergliiklustee ilma igasuguse hoiatuseta suletud ning sealtkaudu lennusadamani ei pääse. Tööstuse tänava poolt tulijad pääsevad sinnakanti läbi Kalamaja kalmistupargi.


Mis on uut?

•    Merelahing Tallinna lahel

•    Kontserditelk Reisisadamas

•    Flyboard ja bagjump Noblessneri sadamas

•    Tunduvalt suurem lasteala

•    Puksiiride tantsušõus osaleb kolm laeva (varasema kahe asemel)

•    Merepäevade jäätis «Jäämurdja»

Allikas: tallinnamerepaevad.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles