Vietnamlasi smugeldanud kurjategijate grupp sai karistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Harju maakohus mõistis reedel kriminaalkorras süüdi kurjategijate grupi, kes süüdistuse järgi olid mullu sügisel seotud vietnamlaste smugeldamisega üle piiri Venemaalt Eestisse.

Riigiprokuratuuri süüdistusega astusid kohtu ette Andrei Nitšiportšik (33) Evgeny Mironchenko (41), Andrey Nefedov (41), Aleksander Šreiner (33), Alexander Eliseev (28), Vadim Pavlov (24), kes kõik said süüdsituse inimkaubanduse toetamises. Nende süü seisnes selles, et nad panid toime tavapäratutel tingimustel töötama sunnitavate isikute keelatud vastuvõtmise ja veo, kusjuures inimkaubanduse ohvreid oli üle kahe ning nende hulgas ka alaealised.  Sama süüdistuse said ka Žanna Mezentseva (44) ja Lada Peus (40), kuid kuriteo katses

Süüalustest viibisid eeluurimise ajal vahi all Nitšiportšik, Mironchenko, Eliseev, Pavlov, teiste osas oli kohus rakendanud elukohast lahkumise keeldu. Kohtualustest olid varem kriminaalkorras karistatud Mironchenko, Šreiner, Pavlov ja Mezentseva.

Kohus karistas Šreinerit kaheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga, Mezentseva aga kaheaastase tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga. Ka Eliseev ja Pavlov said kaheaastase vangistuse, millest kohesele ärakandmisele kuulus kaheksa kuud ja 29 päeva, ülejäänud karistusosa tuleb neil aga kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.  Nefedovil tuleb kanda kahe aasta ja kolme kuu pikkune tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga.

Mironchenko sai kahe aasta ja ühe kuu pikkuse vangistuse, kuid kuna tal oli ka varasema süüteo eest osa karistusest kandmata, peab ta kokku trellide taga veetma neli aastat ja ühe kuu. Nitšiportšiku saatis kohus  kaheks aastaks ja kuueks kuuks vangi. Peusil tuleb aga kanda kaheaastane tingimisi vangistus sama pika katseajaga.

Süüdistuse kohaselt leidsid kohtualustele etteheidetavad teod aset mullu 26. oktoobril ja 18. novembril Võrumaal, kus nad olid osalised ebaseaduslikult Venemaalt Eestisse toimetatud Vietnami Sotsialistliku Vabariigi kodanike vastuvõtmises ja edasises toimetamises mõnda teise Euroopa riiki.

Vietnami kodanikud, kellede hulgas oli ka alla 18-aastaseid isikuid, olid inimkaubanduse ohvrid, kuna oma haavatava seisundi ärakasutamisega olid nad asetatud olukorda, kus nad olid sunnitud töötama tavapäratutel tingimustel Vene Föderatsioonis ja oleks olnud sunnitud selleks hiljem ka teistes Euroopa riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles