Eeva Jeletsky: Tartu ja Metsa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsa talu Kassemal.
Metsa talu Kassemal. Foto: Tarmo Niitla

Tartust tibake Tabivere teed, piisake Pataste poole, kriipsuke Kudina kursil ja olemegi Metsas.

Esimest korda nägin teda juhuslikult mööda sõites – võssakasvanud aias uinuvat pooleldi sisselangenud katusega vana maja. Mis oli see, mis sundis mind pead pöörama? Ega isegi täpselt ei tea, aga pea pööramine viis auto peatamiseni, see omakorda sumpamiseni lumme uppunud teerajal ja see – koju Tartusse jõudnult – arvuti taha istumiseni. Kiire otsing näitas, et Metsa talu Kassema külas on müüa. Ei teadnud ma siis ei sellest talust ega külastki midagi.

Ei teadnud seda, et kolmveerand sajandi eest talu nimi teine oli ja seal pastoraat või kösteraat asus. Ei teadnud, et poole sajandi eest selle maja ruumides Maarja kooli internaat oli. Ei teadnud, et Kassema – praegu Jõgevamaal asuva, kuid kuni 1949. aastani Tartumaa piiridesse kuulunud – küla südame ajalugu ulatub tagasi 15. sajandisse. Ei teadnud sedagi, et Kassemalt on pärit Tartus koolihariduse saanud keelemees Julius Mägiste (mälestuskivi alumisel pildil). Küll aga teadsin, et järgmised sõidud Metsa pole enam juhuslikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles