Pastorist riigimees

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joachim Gauck
Joachim Gauck Foto: A.Peegel

Sel nädalal Tallinna külastanud Saksa presidendist Joachim Gauckist (73) õhkub vaimset enesekindlust. Ja seda mitte ettekirjutatud teksti lugedes või diplomaatilisi kiitusi jagades, vaid kui lihtsast inimesest, kellele poliitikule omane poliitiline pragmatism näib olevat võõras ja vastumeelne. 

Kuigi välismaailmale võrdlemisi tundmatu Gaucki võim presidendina on piiratud – seda võib pidada tähtsaimaks esindusametiks, millel on liidukantsleriga võrreldes vähe reaalset võimu –, on veidi üle aasta Bellevue presidendilossis töötanud Gauck võitnud sakslaste südame.

Põhjus pole seejuures selles, et mitte ühegi erakonnaga otseselt seotud Gauck ei pea tegema ebapopulaarseid otsuseid, vaid tema moraalne tõsidus lihtsalt mõjub inimestele rahustavalt. Nii on üks Gauckiga pikalt vestelnud ajakirjanik tõdenud, et kuigi ta midagi suurt aru ei saanud, «mõjus see ometi väga».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles