Tallinna lahel toimus võimas merelahing

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel peeti Tallinna lahel merepäevade raames maaliline merelahing, millest võttis osa viis laeva.

Lahingus osalesid Peeter I aegse lahingulaeva koopia Štandart, kuulsa Kuramaa hertsogi Jakobi lahingulaeva koopia purjelaev Libava ning ehtsad vanaaegsed purjelaevad Kajsamoor, Blue Sirius ja Hoppet.

Legendi järgi oli Kajsamoor mereröövlite laev, mis röövis ära ilusa printsessi. Paar ehtsa kõrilõikaja välimusega tegelast toimetasid printsessi paadiga Kajsamoorile, kus ta alguses trümmi peideti.

Sellega ei leppinud aga teiste laevade meeskonnad, kes röövlitele järele kihutasid ning printsessi tagasi nõudsid. Arvete klaarimisel läksid käiku laevakahurid ja mitmesugused väiksemad tulirelvad.

Kajsamooril sai ka publik pärast Aktuaalse Kaamera toimetaja Vahur Lauri välkinstruktaaži päästikule vajutada ja ajaloolistest laskeriistadest pauku teha.

Lennusadama alla kandunud lahing oli vihane, kuid lõpuks pidid pahad printsessi siiski loovutama, sest mis muinasjutt see teistmoodi lõppeda saaks. Ürituse publikumenu oli tohutu. Vaatajaid oli täis nii linnahalli katus kui lennusadama kai, kuhu oli selleks lausa tribüün püstitatud.
Suur hulk publikut jälgis lahingut ka merelt, mis oli täis suuremaid ja väiksemaid veesõidukeid.

Põnevust lisas veel seegi, et Vene purjelaev Štandart jäi lennusadama juures kalda lähedal ootamatult põhja kinni. Laevameeste sõnul pidi sügavus seal vaid pisut üle kolme meetri olema. Paar väiksemat alust nügisid purjekat siia-sinna ning veerand tunni pärast oli Štandart jälle vaba ning sõitis rahumeeli edasi. Laeval viibinud lapsed aga paistsid «õnnetust» täiel rinnal nautivat, lipates vastavalt laeva kõikumisele ühe parda äärest teise äärde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles