Volinik süüdistab Vändra vallavanemat mõjuvõimuga kauplemises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisma rahvamaja.
Kaisma rahvamaja. Foto: Henn Soodla

Homme läheb Vändra vallavolikogus hääletusele, kas Vändra vald jätkab kahe valimisringkonnaga või moodustatakse üks. Vändra ja Kaisma valla liitumislepingu kohaselt peaks kaks valimisringkonda säilima vähemalt 2017. aastani.

2009. aastal sõlmiti liitumisleping selleks, et tagada kolme Kaisma voliniku kohalolu suures Vändra vallavolikogus. Vändra vallavanema Peeter Reimanni sõnul ei tule lepingust kinni pidada, kuna valimisseaduse kohaselt peab liitunud vallal olema vähemalt viis liiget.

Valimisringkondade küsimus pannakse homme hääletusele kolmandat korda. Vändra valla volikoguliige Andres Sõnajalg ütles, et osadele volinikele saadeti hääletusele eelnenud päeval kiri. Viimases olevat veenvalt kirjeldatud, kuidas Reimann hääletada soovitab.

Sõnajalg ise pole kirja näinud. Seda nägi Vändra valla arengukomisjoni liige Jaanus Rahula, kelle sõnul saatis vallavanem oma tungivad hääletussoovitused osadele volikoguliikmetele. «Jah, sellised kirjad saadeti. Päev enne hääletust helistas Mari Reinfeldt ise, et kindlalt hääletataks nii nagu peab,» ütles ta.

«Võibolla olen näinud rohkem asju kui vaja oleks… Arvan, et seda kirjavahetust rohkem peale minu ei ole keegi näinud,» ütles Rahula.

Rahula sõnul ei julge isikud, kellele kiri saadeti, antud teemal kõneleda. Volinike nimesid pole tal võimalik avalikustada, kuna tegu on Reimannist sõltuvate isikutega. «Mina võin nii öelda, et ma olen seda kirja näinud. Ma usun, et see nii oli. Ma ei tahaks nende volinike nimesid öelda, sest Reimann ise on öelnud, et ta on väga isiklik…,» rääkis mees.

Rahula rääkis, et on ise paari viimase aasta jooksul Vändra vallas toimuvat näinud ning ei kiida olukorda sugugi heaks. «Võibolla olen näinud rohkem asju kui vaja oleks… Arvan, et seda kirjavahetust rohkem peale minu ei ole keegi näinud,» ütles ta.

Lepingu täitmises polevat küsimust

Hetkel asendab Reimanni valla arengunõunik Mari Reinfeldt. «Praegusel juhul ei ole küsimus üldse selles, kas lepingut täidetakse või mitte. Vaid selles, et üks seltskond on lihtsalt tõstnud kisa, kuigi nad ei ole saanud kahjustada,» lausus ta.

Volinikele saadetud hääletamissoovitustest ei soovinud Reinfeldt rääkida. «Mina küll ei ole sellistele küsimustele pädev vastama,» lisas ta. Vallavanema enda kommentaaride saamise osas polnud arengunõunik kuigi optimistlik. Tema hinnangul pole avalikkusel Reimanni kommentaare vaja.

Toimetus üritas Vändra vallavanemat telefonitsi kätte saada kaks nädalat. See õnnestus täna õhtuks, kuid vallavanem kaotas peagi enesevalitsuse. «Te pasandasite mind täis avalikkuse ees praegu, ja nüüd küsite siin mingisuguseid küsimusi veel minu käest,» rääkis Reimann ja ütles, et volinikele saadetud kirjade kohta ei tea ta midagi.

Mehe sõnul on keeratud kokku täielik laim, mis 99-protsendiliselt tõele ei vasta. Vallavanemal jagus soovitus ka toimetusele. «Aga paluks üldiselt teie enda huvides ka, kirjutada nii nagu… te peate olema erapooletu, mitte olema kallutatud kuskile poole,» rääkis ta.

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants ütles möödunud nädalal, et osapooled peaksid siiski liitumislepingust kinni pidama. Sama kinnitas ka regionaalminister Siim-Valmar Kiisler, kes soovitab Vändral antud lepingut tungivalt austada. Reimanni sõnul on Kiislerilt vale informatsooni küsida, kuna tegu on endise Res Publica erakonna esindajaga. 

Tallinn, 6. november 2013. Pressinõukogu arutas Vändra vallavanema Peeter Reimanni kaebust Postimehes ilmunud artiklite peale ja leidis, et leht ei ole rikkunud head ajakirjandustava. Otsusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles