Väike puidufirma astus uude tehnikasajandisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seve Ehituse juht Henri Enniste (pildil vasakul) loodab uue tsehhi abil kinnitada kanda Jaapani turul, ettevõtte arengule olulise moodsa saepingiga töötamist käis liinioperaator Meelis Muinasmaa õppimas Saksamaal.
Seve Ehituse juht Henri Enniste (pildil vasakul) loodab uue tsehhi abil kinnitada kanda Jaapani turul, ettevõtte arengule olulise moodsa saepingiga töötamist käis liinioperaator Meelis Muinasmaa õppimas Saksamaal. Foto: Liis Treimann

Elementmaju tootev Seve Ehitus pürib uue tehnoloogia abil Jaapani turule, kus puitmajad on vägagi hinnas.
 

Moodne saagimismasin tükeldab puitu 40 miinus­kraadi juures, õhk masina sees peab olema kuiv. Lõiketäpsus püsib ülihea, eksimisvõimalus on väiksem kui pool millimeetrit. Niisugused puitdetailid saab näiteks Jaapanis lasta sealsetel puuseppadel jooniste järgi kokku panna, nii et Eesti oma töömehi ei peagi kohale saatma.

Ehitusfirma Seve Ehitus uues tootmiskompleksis Harjumaa läänepiiril Lehetus töötab nüüdsest üks selline lõikeaparaat. Elementmaju tootva ettevõtte juht Henri Enniste võrdles investeeringut uude ajajärku astumisega. «See masin mitte ainult ei lõika, vaid see ka puurib ja märgistab,» selgitas ta.

«Lõikemasin on nüüd selle uue tootmiskompleksi süda, sellepärast me selle uue tootmishoone ehitamise ka ette võtsime.»

Eelmisel nädalal sõlmis Seve Ehitus oma ajaloo suurima lepingu ühe Norra kliendiga, tellimuse maht on 4,2 miljonit eurot. Kui Postimees tootmist väisas, olid esimesed uue tellimuse raames tehtud paneelid juba valmis.

Norrasse ja teistesse Skandinaavia riikidesse lähevad valmis ehitatud paneelid, kuid Aasiasse saadetakse palgid, mis on vajalike mõõtudega ning millele on sisse tehtud tapid. Kohalik tööjõud paneb Jaapanis nendest ise hoone kokku.

«Jaapanis puitu ei kasva, kuid suur osa eraehitusest tehakse just puust. Üle 80 protsendi oma puidutoodetest Jaapan impordib. Jaapanis on inimesi rohkem kui Saksamaal ja Prantsusmaal kokku, seega on tegemist väga suure turuga,» rääkis Enniste.

«Käsitsi ei jõua nii suurele turule toota. Käsitsi ei jõua seda ette lõigata. Lisaks eeldab Aasia turg seda, et tehtu on väga täpne. Täpsus peab olema igal hetkel tagatud. Käsitsi ei ole see võimalik. Masin mõõdab 0,5-millimeetrise täpsusega. Käsitsi oleks kõikumine kuni kolm millimeetrit,» põhjendas Enniste uue seadme hankimise vajadust.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) lasi teadlastel analüüsida eelmise aasta andmetele tuginedes siinset puidutööstust. Üks nende peamisi järeldusi oli, et puidutööstuse tootlikkus on meil palju väiksem kui Põhjamaades – põhjuseks ikka vähesed investeeringud ja tootmise ebatõhus korraldamine.

Uuringu autorid kirjutasid eelmisel kuul avaldatud aruandes, et toorme hind on Eestis juba Põhjamaadega ühtlustunud ning ees on tööjõu ja muude tootmiskulude ühtlustumine. Seega odav omahind kui konkurentsieelis on kadumas ja konkurentsis püsimiseks tuleb ettevõtjail valida, mida ja kuidas toota.

Seve Ehituse äsjane investeering paistab selles valguses just nagu vastus teadlaste soovitustele.
«Uus tootmishoone on olemasoleva tootmispinna laiendus. Kokku oli see investeering meie jaoks 650 000 eurot. Siia võib veel tuhandeid lisanduda, kõik asjad ei ole veel ostetud,» rääkis Enniste.

Moodne pink, mida toodetakse Saksamaal kolmandat aastat, moodustas investeeringust 200 000 eurot.

Seve Ehitus on perefirma, mille omanik on Vello Enniste, tema poeg Henri juhib ettevõtet. Mullu osales firma Euroopa Liidu GateWay programmi raames Jaapani kontaktmessil.

«Septembris läheme uuesti Euroopa Liidu ärimissiooni tõttu Jaapanisse – loodame, et selleks ajaks on meil võimalik ka esimesed lepingud seal ära sõlmid,» kirjeldas tulevikuplaane Henri Enniste, kelle kinnitusel on uus tehas lepingute saamise eelduseks.

«Tehase vana osa töötab meil edasi, lihtsalt jõudsime ka puidulõikamises 21. sajandisse. Käsitööd jääb vähemaks ning nüüd teevad seda automaatsüsteemid. See võimaldab meil ka praegu tulla turule veel ühe lisatootega – et mitte teha ainult elemente, vaid pakkuda ka lisatootena oma klientidele eellõigatud majakomplekte. See on oluline lisavõimalus sisenemaks Aasia turgudele, kuhu elemente on transpordikulude tõttu keeruline müüa,» jutustas Enniste.

Moodne saepink ei vaja enam muud kui inseneri tehtud 3D-jooniseid. Interneti kaudu saadetakse need failid saepingile ning selle lõiketerasid juhtiv arvuti loeb joonised ja masin lõikab detailid välja. Masina juhtimine on peen oskus, mida Seve töömehed käisid Saksamaal õppimas.

Seve Ehitus

•    2012. aasta käive oli 6,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles