Kelmide eest hoiatava grupi looja: kõik on juriidiliselt korrektne

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähemalt pooltel Facebooki grupis «Petturid avalikuks» avalikustatud väidetavate kelmide kohta puudub jõustunud kohtulahend, näitab kiirotsing.
Vähemalt pooltel Facebooki grupis «Petturid avalikuks» avalikustatud väidetavate kelmide kohta puudub jõustunud kohtulahend, näitab kiirotsing. Foto: Ekraanitõmmis

Väidetavate petturite ja varaste eest hoiatavaid postitusi koondava internetikogukonna «Petturid avalikuks» looja sõnul ollakse teadlikud, et jõustunud kohtulahendi puudumisel on inimese avalik kelmiks tembeldamine seadusega keelatud, kuid grupil on õigus edasi tegutseda.

Põhjus, miks Facebooki administraatorid gruppi ei sulge, seisab «Petturid avalikuks» looja, 35-aastase turismi valdkonnas tegeleva ettevõtja Maidu sõnul selles, et grupi sisu (peamiselt hoiatusi väidetavate kelmide eest) koostavad Facebooki kasutajad ise, mitte grupi loojad. Nii saab kustutada konkreetse isiku postituse või esitada kaebus otse väidetava kelmi eest hoiatava inimese tegevuse kohta, kuid ei saa nõuda kogu grupi eemaldamist. «Meie postitusi ise ei koosta, kõik on juriidiliselt korrektne. Vastasel juhul oleks Facebook meid juba ammu sulgenud.»

Internetikogukonna looja sõnul on grupis levivatest hoiatustest üsna paljud inimesed abi saanud. «Tavaliselt saadakse petturiga kokkuleppele ja postitus kustutatakse postitaja enda poolt.»

Samuti märkis 35-aastane Mait, et seni ei ole kedagi veel alusetult «Petturid avalikuks» lehel süüdistatud ega ühtegi kaebust lehe kohta kuskile edastatud. «Kuid kui märkame, et tegu on selgelt kellegi laimuga ja asjal puudub alus, siis kustutame postituse oma lehelt,» selgitas ta.

Õiglus peab valitsema

Selleks, et alusetult inimest mitte laimata, uuritakse väidetava kelmi tausta Google´i otsingumootori abil ja mõnikord küsitakse kelmi eest hoiatajalt lisainfot. «Kui aga isik, kellest postitus kirjutab, võtab meiega ise ühendust ning annab omapoolsed põhjendused, siis analüüsime neid ja mõnikord oleme samuti igaks juhuks postituse kustutanud. Me ei taha kohtunike rolli sattuda, kuid õiglus peab valitsema ja petturid ning teised pätid peavad saama oma karistuse!»

Eelmisel aastal juunist tegutsenud «Petturid avalikuks» eestvedaja sõnul tuli idee grupp luua põhjusel, et Facebookis levitatakse juba ammu postitusi petturitest ja varastest ning nüüd tuli need kokku koondada. «Pealegi oleme ise petturite ohvriteks langenud varem ja tänu Facebookile asjale kiire lahenduse leidnud.»

Grupi looja sõnul on internetikogukonna haldamisse kaasatud mitmeid inimesi eri eluvaldkondadest, sealhulgas üks jurist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles