Tsahkna: lubamatu on lahutada ühe pere lapsed seaduse järgimiseks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Margus Ansu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimehe, riigikogu sotsiaalkomisjoni juhi Margus Tsahkna hinnangul on piinlik, kui ülereguleeritud on meie riik ning selle asemel, et seista hea laste huvide eest, nõutakse hoolekandeasutustelt mõeldamatut.

«Eesti riigi kõige suurem probleem on täna see, et me oleme end ise üle reguleerinud. Täiesti vabatahtlikult. Selleks ei ole mingit Euroopa survet olnud. Terve mõistus on seadustest läinud,» ütles Tsahkna Postimehele.

Ta lisas, et Kiikla lastekodus toimunu on hea näide sellest, kuidas hoolekandesüsteem on üle reguleeritud nõudmiste, tingimuste ja määrustega. «Samal ajal jäetakse tähelepanuta see, mis tegelikult on tähtis - pere ja lapsed.»

See järelevalve, mida riik teostab läbi maavanemate, riigikontrolli ja õiguskantsleri, on vaid formaalne ning sisuhinnangut ei anta. «See on lubamatu, et seaduse järgimiseks peaks lastekodu lahutama ühest perest pärit lapsed.»

Meid on nii vähe – 1,3 miljonit inimest. Meil peaks olema võimekust igaüheni jõuda.

Tsahkna sõnul karjub süsteem uue regulatsiooni järele, mis oleks palju paindlikum ja seda eelkõige laste seisukohast.

«Uues lastekaitse seaduses ning laste ja perede arengukavas on ette nähtud sisuanalüüsi ja sisuhindamise sisseviimine. Kuid küsimus ei ole ainult seadustes, vaid ka määrustes, mis on sotsiaalministeeriumi tasandil välja antud. Neid nõudeid on tohutu palju, mida üks laste hoolekandeasutus peab täitma, ja need ei lähtu absoluutselt laste huvidest, neil pole ka midagi päris eluga pistmist.»

Ta märkis, et ei süüdista ametnikke, kes Kiiklas järelevalve läbi viisid. «Nad peavad seadust lugema ja määrust järgima. Kuid uues seaduses on antud ka ametnikele konkreetne juhis, et oma järelevalve käigus peavad nad lähtuma ainult laste huvidest.»

Sisuanalüüs ja hindamine tähendab iga olukorra, hoolekandeasutuse hindamist juhtumipõhiselt. «Meid on nii vähe – 1,3 miljonit inimest. Meil peaks olema võimekust igaüheni jõuda,» lisas Tsahkna.

Ta märkis, et ülereguleerimine ei ole ainult hoolekande probleem, vaid seda on igas valdkonnas. Tsahkna sõnul oleme loonud endale seaduste ja määruste tohutu rägastiku ning seda tuleb järjest juurde. «Inimene on sealt tagant täiesti ära kadunud.»

Uus lastekaitse seadus jõuab valitsusse sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles