Perevägivald võib edaspidi tuua 5-aastase vangistuse

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Siitam-Nyiri
Kristel Siitam-Nyiri Foto: Toomas Tatar

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusele eelnõu, millega muudab perevägivalla raskemini karistatavaks.

«Eelnõuga täpsustame kehalise väärkohtlemise sätet,» rääkis justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri.

Ta seletas, et kui täna on kehalise väärkohtlemise ehk teise inimese löömise eest ettenähtud kuni kolmeaastane vangistus, siis eelnõuga soovitakse eristada lihtsamad rikkumised raskematest.

«Lihtsalt teise inimese tervise kahjustamise – löömise või valu tekitava kehalise väärkohtlemise – eest on tulevikus ettenähtud kuni üheaastane vangistus,» rääkis Siitam-Nyiri. «Kui tegu on toime pandud raskendavatel asjaoludel, siis kuni 5-aastane vangistus.»

Raskendavaks asjaoluks on see, kui tekitatud tervisekahjustus kestab vähemalt neli nädalat. Raskendav asjaolu on ka vägivald lähi- või sõltuvussuhtes.

«Perevägivald on tulevikus raskemini karistatav, kui see on täna,» kinnitas Siitam-Nyiri. «Täna on riik valinud selle lähenemise, et perevägivalla suhtes ei saa olla tolerantsi ja nendele juhtumitele tuleb alati reageerida.»

Ta lisas, et selle eraldi väljatoomine karistusseadustiku kehalise väärkohtlemise sättes on väärtuspõhine lähenemine, näitamaks, et tegemist on olulise teemaga.

Eelnõu on plaanis valitsusele esitada 2013. aasta sügisel. Plaani järgi on jõustamise tähtaeg 2015. aasta 1. jaanuar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles